Program-pilot pentru stimularea angajarilor in judetul Dolj
Program-pilot pentru stimularea angajarilor in judetul Dolj

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a participat vineri, la Craiova, la evenimentul care a marcat lansarea unui program-pilot de stimulare a ocuparii fortei de munca, o actiune proiectata sa asigure o mai buna diseminare a datelor privind ofertele de angajare si de salarizare in comunitatile locale.
La prezentarea organizata la Palatul Administrativ au luat parte presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, exponenti ai Legislativului si ai institutiilor cu atributii in domeniul muncii, asistentei si protectiei sociale, reprezentanti ai mediului de afaceri si primarii celorlalte localitati din judet, carora le revine un rol esential in transmiterea informatiilor catre beneficiari.
„Judetul Dolj este unul in care somajul este ridicat, dar, in acelasi timp, oamenii de afaceri se plang de faptul ca gasesc din ce in ce mai greu sau, uneori, chiar deloc, forta de munca.
Acesta este si motivul pentru care dorim sa lansam aici un program-pilot, pe care ulterior sa-l dezvoltam in toata tara. Dupa cum cunoasteti, astazi se desfasoara, in toate localitatile mari din tara, bursa locurilor de munca. Noi ne-am dorit insa ca, in paralel, sa venim cu acest program-pilot, prin care sa apropiem cat mai mult de comunitate oferta de angajare.
Ca primar, am constatat ca majoritatea celor care se prezentau in audienta se aflau in cautarea unui loc de munca. Or, multe dintre aceste persoane nu stiu cum functioneaza resorturile Statului Roman, nu cunosc, spre exemplu, faptul ca ar trebui mai intai sa se prezinte la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, sa se inscrie in evidente, ca someri, sa fie ajutate in gasirea unui post, eventual sa beneficieze de un curs de calificare.
Am convingerea ca acelasi lucru li se intampla si primarilor prezenti astazi in sala, carora numeroase persoane din comunitate le cer indrumarea, in cautarea unor locuri de munca. In aceste conditii, am decis sa asiguram o conexiune cat mai directa intre comunitate si serviciul public de ocupare. Concret, am invitat la intalnirea de astazi mai multi mari angajatori si fiecare dintre primari va primi un pliant, continand locurile de munca disponibile in prezent in judetul Dolj, cu o serie de informatii utile: compania angajatoare, date de contact, precum si nivelul de salarizare propus. In urma cu 4 ani, la Primaria Municipiului Craiova, noi am creat o bursa a locurilor de munca si aceasta a functionat eficient, chiar si fara a dispune de mecanismele pe care le asigura, de data aceasta, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. Principiul de baza a fost insa acelasi: noi colectam de la companii listele cu locuri de munca vacante si orice persoana care dorea sa se angajeze si se interesa in acest sens la primarie era sprijinita de un functionar, care ii prezenta informatiile necesare. Rugamintea noastra catre dumneavoastra, reprezentantii autoritatilor locale, este ca, beneficiind de aceste pliante, sa-i convocati pe cei care cauta un loc de munca si sa le prezentati informatiile oferite. Nu veti fi singuri in acest demers, deoarece un reprezentant al agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca va va asista si va furniza toate detaliile suplimentare de care este nevoie in vederea intocmirii dosarului“, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu. De asemenea, in cadrul intalnirii de la Craiova au fost prezentate si toate masurile prin care statul sustine ocuparea fortei de munca, atat prin stimulente acordate angajatorilor, cat si prin sprijin oferit angajatilor, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, evidentiind, in interventia sa, subventia pentru ucenicia la locul de munca si prima de relocare.
„Am reusit, anul trecut, sa promovam in Parlamentul Romaniei un proiect de lege si sa dezvoltam un demers cu finantare nerambursabila, care prevede ca, in situatia in care o companie angajeaza o persoana fara niciun fel de calificare si accepta sa o formeze la locul de munca, va primi de la statul roman, din fonduri europene, suma care reprezinta salariul minim pe economie.
Desigur, angajatorul poate sa suplimenteze din surse proprii acest sprijin primit de la stat, astfel incat salariul oferit sa fie unul decent.
Ne-am gandit si la ceea ce se intampla in mediul rural, unde sunt putine locuri de munca la dispozitia celor interesati. In acest sens, ne-am dorit sa venim in sprijinul comunitatilor, astfel incat, daca o persoana locuieste la peste 50 de kilometri de localitatea in care isi gaseste serviciu, primeste subventie de la statul roman in suma de 900 de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu chiria si utilitatile.
Am asteptari mari de la dumneavoastra, primarii, si mi-as dori ca, in cel mult o saptamana, sa organizati intalniri cu oamenii, pentru a le aduce la cunostinta toate aceste informatii privitoare la disponibilitatea locurilor de munca, precum si la facilitatile asigurate de catre stat, de care vor putea beneficia daca se angajeaza. Eu sper ca, dupa aceste intalniri, 400 – 500 de persoane sa isi poata gasi un serviciu“, a mai afirmat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu.
Reprezentantii mediului privat si cei ai autoritatilor publice locale au apreciat, in cadrul evenimentului, utilitatea intalnirii cu oficialii din Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si din institutiile centrale cu atributii in acest domeniu, considerand ca discutiile au condus la clarificarea unor aspecte importante privind cadrul legislativ, instrumentele de incurajare a ocuparii fortei de munca si facilitatile acordate.
BIROUL DE PRESA

Lasa un comentariu aici !
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.
Citeste si :  Mihail Genoiu a depus juramantul ca primar al Craiovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.