Programele Rabla si Rabla Plus vor fi reluate in 2020 din luna martie

0
113

Guvernul va continua sa finanteze Programele Rabla si Rabla Plus, care vor fi reluate, cel mai probabil, din luna martie, a declarat premierul Ludovic Orban.

“Vor fi finantate. Aici este clar ca trebuie sa dam acest impuls, in special pentru producatorii din Romania. Industria auto in Romania are un procent foarte important din produsul intern brut. De asemenea, asigura o foarte mare parte din exporturile Romaniei, or, aici e nevoie de acest stimulent pentru a creste, practic, productia interna. (…) Cel mai probabil in luna martie (…) Rabla Plus va continua. (…) In anul 2019 nu s-au achizitionat foarte multe masini electrice, dar o parte din Programul Rabla va fi alocat si pentru masinile electrice”, a declarat premierul citat de bursa.ro.

Cum participi la Programele Rabla si Rabla Plus
Cetatenii romani care doresc sa se inscrie in Programele Rabla si Rabla Plus, in vederea obtinerii unui ecotichet, nu trebuie decat sa urmeze patru pasi simpli.

Inainte de a incepe, trebuie clarificate conditiile pe care cineva trebuie sa le indeplineasca pentru a fi eligibil in programul Rabla 2020. Candidatii trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, sa nu aiba nicio datorie la stat, iar vechiul autoturism ce urmeaza a fi dat spre casare trebuie sa aiba o vechime de minimum 8 ani.

Citeste si :  Klaus Iohannis: Voi cere Parlamentului sesiune extraordinara pentru alegerea primarilor in doua tururi

Valabilitatea ITP-ului nu mai este obligatorie, dupa cum a anuntat Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. Aceste conditii sunt prevazute in Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017-2019.

n continuare, sa aflam care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a obtine bonificatia de la stat, cu scopul achizitionarii la pret redus a unei masini noi.

1) Inregistrarea la producator

Dupa ce s-a asigurat ca bifeaza toate criteriile cerute prin lege, candidatul trebuie sa se inscrie la producatorul auto al masinii ce urmeaza a fi achizitionata. Lista completa a dealerilor auto validati de Administratia Fondului pentru Mediu poate fi consultata aici.

Inscrierea la producator se va face in baza urmatoarelor documente:

– copie a actului de identitate;
– copie legalizata a certificatului de inmatriculare a vechiului autoturism;
– copie legalizata a cartii de identitate a masinii;
– certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale, act care demonstreaza ca solicitantul nu are datorii la stat;
– un document prin care proprietarul masinii declara va folosi personal prima de casare pentru a cumpara o masina sau ca transmite altcuiva dreptul de folosinta a respectivei bonificatii.

Citeste si :  Măsuri pentru menținerea statutului fiscal special pentru angajați din domeniul IT, cercetare-dezvoltare, persoane cu dizabilități și sezonieri

2) Predarea masinii vechi

Odata ce candidatul finalizeaza procedura de inscriere in programul Rabla 2020, are la dispozitie maximum 30 de zile pentru a contacta un colector autorizat in vederea distrugerii/dezmembrarii vechiului autoturism. De aici poti descarca lista completa a operatorilor economici autorizati sa desfasore activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz. Firma respectiva va emite un certificat de distrugere a vechii masini.

3) Radierea din circulatie a masinii vechi

In baza certificatului obtinut de la compania de colectare se va realiza radierea din circulatie a vechiului autoturism. In continuare, in termen de 30 de zile, proprietarul masinii trebuie sa predea producatorului (vezi pasul 1) o copie a acestui certificat, ce va fi anexata dosarului.

Citeste si :  Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 25 ianuarie 2018

4) Cumpararea unei masini noi

Etapa finala a programului Rabla 2020 o reprezinta achizitionarea propriu-zisa a noii masini. Aceasta trebuie cumparata in maximum 120 de zile de la data emiterii notei de inscriere. La achizitionare, producatorul validat (vezi pasul 1) va scadea din pretul masinii valoarea primei de casare.

In 2019, prima de casare a fost de 6.500 de lei. Acesteia i se pot adauga bonusuri, in functie de tipul autoturismului nou ce urmeaza a fi achizitionat. Spre exemplu, daca beneficiarul programului alege o masina ce emite maximum 96 grame CO2/km, statul ii va acorda 1.000 de lei in plus. Daca viitorul vehicul are sistem hibrid (fara plug-in), primei de casare i se adauga 1.700 de lei. Astfel, bonificatia poate atinge valoarea maxima de 9.200 de lei.

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.