Proiectul privind repatrierea rezervei de aur a BNR, initiat de Liviu Dragnea, a fost adoptat de deputati

0
558

Proiectul privind repatrierea rezervei de aur a BNR, initiat de Liviu Dragnea, a fost adoptat de deputati 1Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege prin care Banca Nationala a Romaniei este obligata sa aduca in tara aproape toata rezerva de aur tinuta in Londra, la Banca Angliei, initiat de presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, si de senatorul Serban Nicolae.

Proiectul, adoptat de Senat in 1 aprilie, a fost adoptat cu 165 de voturi „pentru”, 90 „impotriva” si 3 abtineri.

Liderul PSD Liviu Dragnea si senatorul PSD Serban Nicolae au depus, la sfarsitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere in regim de urgenta, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, prin care stabilesc aducerea in tara a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede ca BNR urmareste mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei.

„Daca exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, un raport privind situatia rezervelor si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile Bancii Nationale a Romaniei privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”, stabileste un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evolutia economiei romanesti din ultimii ani indica o tendinta pozitiva, cu crestere economica constanta, solida si sustenabila, cu inflatie moderata, in limite controlabile si cu o stabilitate predictibila a monedei nationale“. Dragnea si Nicolae sustin ca, in acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea si administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situatia economica a Romaniei nu mai justifica pastrarea unei asemenea cantitati de aur ca rezerva in strainatate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, in conditiile in care aceasta rezerva poate fi pastrata si suplimentata, in mod corespunzator, in depozite din tara”, se mai arata in expunerea de motive, potrivit careia detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate nu trebuie, in mod necesar, interzisa, dar „aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice“.

In prezent, 65% din rezerva de aur este pastrata la Banca Angliei.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.