Promisiuniunile lui Dragnea la Congres

0
61

Promisiuniunile lui Dragnea la Congres 1In linii mari, congesul PSD este vazut doar ca un efort (reusit) de afirmare a lui Liviu Dragnea in fata activului de partid. Dar el trebuie vazut si ca un efort al conducerii de a gestiona partidul transmitand un mesaj catre delegati in speranta ca acestia vor transmite mai departe mesajul acasa. Sub aceasta lumina analizez mai jos discursul presedintelui Liviu Dragnea.

Sa incepem cu o punere in perspectiva:
Iata-ne azi, la un secol de la acele evenimente, intr-un blocaj politic triplu: de viziune, de vointa si de actiune. Eu cred ca e momentul sa rupem acest blocaj, sa ne gasim resursele de inteligenta si vointa si sa redam acestei natiuni pofta de istorie, dorinta de modernizare, nerabdarea de a merge inainte cu pasi mari. (pauza retorica)
Asa cum il dau, adica scos din context, paragraful pare sa inceapa a vorbi despre problemele PSD, nu? In definitiv, de aceea avem congres, deoarece partidul sangereaza voturi si nu are idei. Dar nu, oratorul vorbeste despre tara. Tara a probleme de viziune, ne spune el. Daca PSD are probleme de viziune, lucrul acesta nu trebuie spus cu voce tare. Dar important este sa retinem ca problemele PSD sunt ale tarii, nu trebuie sa ne temem de opozitie ca si ei sunt romani cu probleme si sub nici o forma nu trebuie sa invinovatim conducerea care face sie a ce poate.

Acesta este, probabil fragmentul meu favorit din discurs. El este interesant tocmai pentru ca nu se bazeaza pe o minciuna ci pe un adevar: Romania chiar manifesta o lipsa de directie la care dealtfel, a contribuit semnificativ.

Tema va fi reluata la final in discutia despre proiectul de tara

Nationalism si populism moderat
Cu un respect sincer si indatorat fata de statele occidentale, care au contribuit si
contribuie la modernizarea noastra ca natiune, ca economie, ca societate si ca stat,
afirm ca desenul suveranitatii romanesti trebuie facut in Romania, nu in afara tarii.
Noi ca natie vom fi respectati daca nu vom confunda bunele relatii cu servilismul.
Observam echilibru dintre recunoasterea datoriei fata de puterle occidentale si afirmarea suveranitatii la limita euroscepticismului. Dar nu de asta am ales neaparat paragraful. Ci pentru „desenarea suveranitatii”. Nu vreau neaparat sa fiu primul care striga „consultanti straini”, dar in romana asta nu are nici un sens. Termenul englez, insa, anume „design” face paragraful mult mai inteligibil.

Comntinuarea este, insa, semnificativ mai agresiva:

Atacul asupra propriei tari e o insulta la adresa tuturor romanilor si trebuie sa inceteze. Suveranitatea Romaniei e mai pretioasa decat lupta interna pentru putere si de aceea e nevoie s-o protejam prin legi explicite, dezbatute si votate in parlament.
PSD vrea ridicarea natiunii prin intoarcerea diasporei si cresterea naturala a numarului de locuitori.

Romania are nevoie, in urmatorii zece ani, de cel putin jumatate din forta de munca si din inteligenta pierdute, iar noi ne angajam sa-i satisfacem aceasta nevoie.
Privind spre viitoarele generatii, e vital ca statul roman sa incurajeze natalitatea intr-o forma concreta si programatica. Demografia are nevoie de politici dedicate. Mai mult ca niciodata, Romania are nevoie de copii, are nevoie de mame si de tati, iar pentru asta statul e obligat sa ofere conditii generoase de stimulare a natalitatii.
Interesanta este aici lipsa unor referinte la temele dragi ale ultraconservatorilor. Termeni cheie precum viata (cod pentru limitarea avorturilor) si familie (cod pentru limitarea divorturilor dar si ostilitate fata de homosexuali) lipsesc cu desavarsire. „Are nevoie de mame si de tati” ar putea fi vazuta ca un gest fata de Coalitia pentru Familie dar, mai probabil, expresia este folosita in mod voit ambiguu.

Citeste si :  Fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente Ana-Maria Patru a fost trimisa in judecata de procurorii DNA

Apoi, intr-un paragraf pe care nu il mai redau, PSD vorbeste despre nevoia de a proteja capitalul romanesc.

Stim si simtim frustrarea PSD provenita din faptul ca nu controleaza suficient statul. Aceasta frustrare a existat si pe vremea lui Victor Ponta si cu atat mai mult exista pe vremea lui Liviu Dragnea, caci cutitul e mai aproape de os iar dl Dragnea se presupunea a fi mai aproape de PSD-istii cu functii decat a fost dl Ponta. In discurs aceasta frustrare este cuplata din nou cu o problema reala a societatii, anume lipsa de responsabilizare (eng: accountability) a serviciilor secrete.

Un alt capitol important al politicii nationale a PSD se refera la recuperarea esentei democratice a societatii. Drepturile si libertatile cetatenesti, incalcate ani la rand prin nesocotirea Constitutiei – ma refer aici la supravegherea ilegala a cetatenilor acestei tari, facuta in afara legii, prin institutii de forta care nu au avut si nu au acest drept – trebuie restaurate. La fel, mecanismele de control al institutiilor de forta care s- au dovedit in repetate randuri prea aproape de abuz si prea departe de lege, trebuie revizuite. Dezvaluirile aparute in ultimii ani in presa si in comisiile parlamentare de ancheta au aratat modul ilegal si nelegitim prin care institutii nedemocratice s-au substituit celor democratice.
Discursul continua mai departe cu referinte la statul paralel. Incep sa cred, desi este prea devreme sa fiu sigur, ca referintele la servicii, pe langa faptul ca ostoiesc conspirativita aparatului de partid sunt folosite si drept cod pentru controlul Justitiei.

Discursul continua vorbind despre Aparare si politica externa, stand in zonele obisnuite, poate cu o nuanta de promovare a interesului national prin productia locala de armament si relatii comerciale mai largi. Asa cum era de asteptat, PSD doreste si intarirea relatiilor cu Republica Moldova.

A treia cale
In ceea ce priveste relatia dintre economie si societate, discursul reflecta teza promovata de Cristian Socol, anume „wage-led growth”, adica crestere economica sustinuta de cresterea salariilor. Conform acestei teorii crestea salariilor in zona de stat (dar si in privat prin cresterea salariului minim si concurenta pe piata muncii) duce la un consum intern mai mare care, la randul lui, duce la o crestere a economiei.

Citeste si :  Liviu Dragnea, primul mesaj dupa referendum.

Dragi colegi, Sa ne intoarcem in Romania si sa vorbim despre venituri.(…) De la obiectivul politic „Mai multe locuri de munca” am trecut la obiectivul politic „Mai multe locuri de munca bine platite”.
De la abordarea ,,Pensii mai mari”, am trecut la abordarea „salarii mai mari ca sa putem plati pensii mai mari”. De la sprijinirea celor cu dificultati, am trecut la stimularea celor activi care pot produce venituri in plus pentru sustinerea cazurilor sociale.
Pe termen lung solutia de dezvoltare pare a fi educatia

La fel, nu este suficient sa ne intereseze doar cei care muncesc azi si sa nu fim preocupati de generatiile viitoare. Copiii de azi vor plati pensiile celor care muncesc in prezent. Trebuie deci sa avem un sistem de educatie eficient care sa genereze o forta de munca bine calificata, cu venituri mai mari, din care sa putem plati pensii mai mari in viitor. Aceasta este noua directie a partidului nostru.
Surprinde, lipsa oricarei referinte la solidaritate ca valoare centrala a partidului. Nu doar in aceste paragrafe ci in intregul discurs. Este posibil sa fi o distantare de partidele de stanga din Europa (care nu sunt tocmai pe val), posibila mai ales in contextul in care dreapta Romaneasca este cu totul straina de acest concept.

Stanga intelectuala (membri in Demos si Critic Atac) au fost critici fata de discurs reprosandu-i lipsa de ostilitate fata de corporatii si lipsa unei focalizari pe inegalitate si redistribuire.

Articolul continua dupa recomandari

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Proiectul gROwth si curtarea clasei de mijloc cu inclinatii liberale
Printr-o traditie care dureaza cel putin de la Victor Ponta incoace, PSD isi securizeaza temele electoratului central (saracie, nationalism) si apoi ataca zona de centru sau chiar usor de dreapta.

Vedeti mai jos lista de facilitati:

crearea unor conditii adecvate pentru cresterea copilului, gradinite cu program prelungit, after-school in toate scolile din Romania si nu numai. Tot in acest sens, acest nou proiect prevede asigurarea transportului pentru elevi, nu doar in mediul rural, ci si in mediul urban.
dreptul la zile libere pentru parintii care isi duc copiii la consultatii medicale, in afara de concediul medical prevazut pentru perioade mai lungi (…)
gR0wth trebuie sa propuna alternative pentru orarul ghiseelor, dupa orele de lucru obisnuite, astfel incat sa-i poata deservi pe cei care muncesc. Proiectul vizeaza reducerea drastica a birocratiei (…)
Acest nou proiect are in vedere asigurarea unui concediu decent pentru fiecare salariat din Romania. In prezent, acordam vouchere de vacanta pentru angajatii din(…)
Cu exceptia ultimei fraze, sunt teme care s-ar putea gasi in programul USR sau Romania 100 (presupunand ca am sti care sunt programele acestor formatiuni politice).

Citeste si :  PSD si ALDE par hotarate sa treaca legile justitiei pana la Craciun

Proiect de tara?
Spune dl Dragnea:

In viziunea noastra a Partidului Social Democrat, sunt cel putin sase domenii prioritare in care Romania, prin resursele ei imediate si specifice isi poate maximiza dezvoltarea. Vorbim despre infrastructura, agricultura, resurse naturale si energie, educatie, sanatate si IT.
Si apoi urmeaza enumerarea masurilor (previzibile) pe aceste domenii.

Nu sunt sigur care e rostul acestei zone a discursului. Poate ca s-a hotarat ca PSD trebuie sa arate ca gandeste in tuse mari. Eu prefer, insa, sa imi inchipui ca birocratii partidului s-au speriat de structurarea discursului (cat de cat) dinspre cetatean inspre stat si au cerut o bucata de text care sa fie structurata dinspre guvern inspre cetatean, asa cu inteleg ei ca se face.

Controlul dezbaterii publice
Urmeaza o sectiune care, desi nu pare, este, in opinia mea, esentiala. Anume propunerea cunor conventii care par a fi forumuri de dezbatere deschisa. Deschisa, dar, probabil, bine temperata prin mijloace specifice. Anume:

Conventia Nationala pentru adoptarea monedei Euro pana in 2024.

Conventia Nationala pentru presedintia Consiliului Uniunii Europene

Conventia Nationala pentru egalitatea de gen, ROMANIA PARITARA

Conventia Nationala Romania 2040

Daca citesc eu corect, aceste conventii sunt instrumente prin care PSD doreste sa recapete ceea ce odata era unul din marile sale talente, anume abilitatea de a controla agenda publica. Folosirea de termene exprimate in ani sugereaza seriozitate si, posibil, este un raspuns la cvasi-monopolizarea referintei la cei 100 de ani de la marea unire.

Conventia pentru Consiliul UE va fi folosita probabil in scopuri nationaliste. „Romania Paritara” in schimb, este o ancora in zona progresista (observati folosirea termenului „gen” car e este anatema pentru ultraconservatori).

Cum arata, deci, PSD-ul pe care il promite domnul Dragnea? Este un partid suficient de nationalist si populist ca sa poata evita, teoretic, alunecarea in irelevanta, evitand, in acelasi timp, ultraconservatorismul. Mascheaza preocuparea pentru soarta membrilor sai in relatie cu Justitia printr-un discurs anti-sistem. Cauta sa construiasca o versiune autohtona de blairism care combina o atitudine binevoitoare fata de angajati cu o atitudine binevoitoare fata de companii. Este un partid care cauta sa atraga clasa de mijloc prin oferirea de beneficii specifice. Este un partid care, fara sa investeasca prea mult efort, nu neglijeaza vana progresista specifica stangii occidentale. Nu in ultimul rand, este un partid care vrea sa isi regaseasca vigoarea, sanatatea si dominatia in spatiul public romanesc.

A fost un discurs bun. Este indoielnic ca PSD, in acest moment, il poate transforma in realitate.

Lasa un comentariu aici !
Da-i o nota !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.