Serviciul de Telecomunicatii Speciale a oferit vineri dupa-amiaza explicatii cu privire la cele trei apeluri la 112 in cazul fetei de 15 ani care a disparut miercuri in judetul Olt. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu atrage atentia ca acest caz este deja folosit de propaganda PSD pentru a provoca schimbari la STS, in perspectiva alegerilor.
STS respinge acuzatiile IGPR si spune spune ca politia a avut informatie de localizare primara in cazul fiecaruia dintre apeluri. Serviciul precizeaza ca nu identifica locul telefonului si nici celula operatorului de telefonie prin care se efectueaza apelul.
Alexandra, fata de 15 ani, disparuta in urma cu o zi in Olt si despre care se crede ca a fost ucisa si arsa de catre Gheorge Dinca a apucat sa sune la 112 de trei ori, intr-un interval de sapte minute, spunand ca este intr-o casa aproape parasita.
Politia Romana spune ca STS nu a reusit sa localizeze corect apelurile, insa STS afirma ca politistii au avut la dispozitie „informatia de localizare primara”.
Comunicatul STS:
„La fiecare din cele trei apeluri, informatia de localizare primara a fost disponibila la nivelul Dispeceratului de Politie, fiind transmisa de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celula (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Aceasta informatie de localizare primara a fost preluata de sistemele informatice SNUAU si pusa la dispozitia operatorilor 112 si dispecerului Politiei, in sistemul informatic GIS, asa cum a fost primita, pe timpul procesarii apelului.
Referitor la cazul aflat in discutie, catre numarul de urgenta 112 au fost initiate 3 apeluri la 112:
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Politiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind in convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei
– 11:07:53: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;
Pe timpul discutiei cu dispecerul de la Politie, apelanta nu a reusit sa furnizeze date privind adresa/locatia in care se afla, dar a furnizat o adresa de pe o carte de vizita pe care o gasise in locatia in care se afla. Apelanta a mentionat ca nu stie daca adresa de pe cartea de vizita este cea in care se afla la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei
– 11:12:51: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;
Ulterior, pentru a obtine informatii suplimentare referitor la locul in care se afla apelanta, operatorul 112 a incercat de noua ori sa reapeleze numarul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrand mesageria vocala.
STS nu identifica locul telefonului si nici celula operatorului de telefonie prin care se efectueaza apelul.
Toate aceste informatii sunt furnizate de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc si sunt disponibile la nivelul operatorilor si dispecerilor implicati in gestionarea cazului.”
Ioana Ene Dogioiu: „Acest caz e folosit in asaltul general impotriva STS pe motiv de alegeri. A3 a inceput deja”
„Atentie mare, mare la manipulari! Am vorbit cu criminalisti despre ratarea localizarii de care STS in sinistrul caz de la Caracal. Problema e din nou de sistem si lege. In actualul sistem, STS nu identifica locul unde se afla telefonul, ci celula operatorului de telefonie care a preluat apelul. Calculeaza asadar un perimetru care este corect doar daca operatorul nu a modificat celula. Se intampla de mute ori sa apara modificari care nu mai sunt transmise STS. Cu cat celulele sunt mai multe, ca in Bucuresti, perimetrul de cautare e mai mic, cu cat sunt celule mai rare, cum e probabil la Caracal, perimetrul devine mai mare. Totodata, in sistemul nostru legea nu prevede idetificarea automata a localizarii unui telefon dat 112. Am simtit asta pe propria piele cand am sunat la 112 pentru a anunta un accident rutier cu victime produs in fata mea si o fost o mare problema sa comunic localizarea exacta pentru nu stiam numele strazii si numarul (pe care l-am si gresit de altfel). Opratorii 112 nu vedeau de unde sun. Daaaa, daca cineva ar vrea modificari care sa faca loalizarile mai precise si rapide nu ma indoiesc ca aparatorii drepturilor omului s-ar lega de garduri.
PS As vrea sa fie foarte clar, nu apar si nu acuz pe nimeni, dar mi se pare ca acest caz e folosit in asaltul general impotriva STS pe motiv de alegeri. A3 a inceput deja”, a explicat Dogioiu pe Facebook.
Norica Nicolai a anuntat, deja, la Antena 3 ca „conducerea STS trebuie sa plece”. „Daca nu poti sa identifici locul in care se afla o persoana, atunci trebuie sa plece acasa”, a mai spus liderul ALDE.
Views: 0