De cand ma stiu mi-a placut ca la fiecare masa sa adaug un plus de ceva, de cele mai multe ori acel ceva era de fapt ceapa… Copil fiind atat parintii, cat si bunicii imi tot spuneau „mananca ceapa ca sa fi sanatos”, ce-i drept nu am avut probleme de sanatate.
Ceapa, pe langa faptul ca da savoare mancarurilor, are numeroase beneficii asupra organismului stiau ai mei de ce imi tot ziceau sa mananc leguma tuturor mancarurilor. Bogata in vitaminele A, C si E, crom, acid folic si fier, are proprietati antibacteriene si antiseptice. Datorita continutului de crom, ceapa, ajuta la echilibrarea nivelului glicemic. Persoanele care consuma in mod constant aceasta legume, isi maresc rezistenta organismului in fata bacteriilor, astfel previne aparitia anumitor boli. Daca mesteci ceapa tinmp de 2-3 minute, omori o buna parte din bacteriile cavitatii bucale. Ceapa rosie previne scaderea nivelului de fier din organism datorita prezentei acestei substante feroase. Fierul are un rol important in producerea hematiilor, ceea ce inseamna ca reduce riscul aparitiei anemiei. Consumul de ceapa scade colesterolul rau, prevenind instalarea afectiunilor cardiovasculare.
Ceapa este recomandata si persoanelor care sufera de artita sau guta. Continutul sau de oligo-zaharide, substanta care stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bune la nivelul colonului, scade riscul aparitiei cancerului de colon.
Iata si alte beneficii ale cepei:
Views: 0