Protest al profesorilor in Piata Prefecturii.

0
460

Protest al profesorilor in Piata Prefecturii. 1Peste o suta de profesori au iesit, joi, la pranz, in Piata Prefecturii din Craiova pentru a-si exprima nemultumirile legate, in principal, de salarizare. Desi initial sindicalistii primisera autorizatie pentru protest, ieri dupa-amiaza reprezentantii Primariei Craiova s-au razgandit, spun liderii sindicali, care acuza si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj ca a incercat boicotarea mitingului.
Liderul Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj, Constantin Rada, a prezentat presei si adresa primita ieri de la Serviciul Imagine al Primariei Craiova.

„Dati-mi voie sa va citesc ultimul paragraf dintr-o comunicare primita aseara dupa ora 16: „avand in vedere ca la aceeasi data si in spatiul solicitat de dumneavoastra sunt programate alte actiuni ce tin de functionarea institutiilor publice de cultura, va comunicam ca solicitarea dumneavoastra primeste Aviz Nefavorabil”. Deci domnul primar, desi ne-am intalnit la Comisie pe data de 9 mai, s-a aprobat pichetarea in data de 17 mai, aseara a gasit de cuviinta sa ne intrerupa aceasta actiune”, a spus Constantin Rada.

Liderul sindical spune ca si conducerea ISJ ar fi incercat intreruperea mitingului: „Din pacate s-a lucrat intens. Astazi, sunt directori care au programat consilii profesorale pentru ca asa au primit ordin de la Inspectoratul Scolar. Sunt directori care fac prezenta la scoala, uitand ca, de fapt, aici in strada, noi am chemat oameni care nu au ore, vin din timpul lor liber”.

Prin actiunea lor, profesorii au transmis ca vor modificarea Legii 153/2017 „deoarece pozitionarea in grila de salarizare in ultima treime (…) este degradanta pentru un guvern care recunoaste ca educatia este prioritate nationala”, o crestere cu 20% a salariilor pentru intreg personalul din invatamant “care a fost omis de la aceasta majorare” de la 1 martie, stabilirea unui regulament pentru acordarea de sporuri, plata orelor suplimentare, dar si deblocarea posturilor.

O alta problema este ca, in mai multe judete din tara, inclusiv la Dolj, desi si-au primit salariile, profesorilor nu le-au fost platite contributiile la stat intrucat nu exista fonduri. Intarzierile sunt de o luna.

„La ora actuala, salariile s-au platit numai net-ul. Datoriile catre bugetul de stat nu sunt platite si intram in contradictie cu Codul Fiscal, atat directorul unitatii, cat si salariatul. ANAF poate sa vina sa spuna: ti-ai luat net-ul, de ce nu ai platit datoriile? Ia si tu o amenda”, a precizat Rada.

Nu mai sunt bani de salarii

Pe de alta parte, liderul sindical spune ca unele scoli nu mai au deloc fonduri pentru plata salariilor: „Din informatiile pe care le am, pentru luna iunie, sunt scoli care au zero bani in conturi, iar alte 30-40 la suta, deci bani nu exista. Desi ministrul a fost informat, s-a transmis, ne spune cu nonsalanta ca sunt bani. Unde sunt, nu stiu pentru ca nu ajung in bugetele scolilor. Ele sunt cele care trebuie sa plateasca aceste datorii. Obligatoriu este nevoie de o rectificare sau sa faca transferul din trimestrul IV si III in trimestrul II. Atat timp cat s-a dat 2,97% din PIB catre Educatie, era normal ca banii sa nu ajunga.
Se incearca sa se rezolve problema prin restructurari, dar trebuie modificata legislatia. Ne-a ajuns la ureche ca guvernul pregateste in laboratoarele subterane o majorare a normei didactice, intre 22 si 26 de ore. Norma didactica este acum de 16-17 ore”.

Potrivit sindicalistilor protestele vor continua pana solicitarilor profesorilor vor fi solutionate.

Sursa : Jurnalul Olteniei

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.