Raed ARAFAT, DESPRE PAŞTE : Nimeni nu doreşte limitarea activitaţilor religioase

0
101

Raed Arafat susţine că este posibil ca numărul de cazuri de Covid-19 să mai crească în România, însă autorităţile vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica un lockdown total. Şeful DSU a spus la Digi24 că în ceea ce priveşte Paştele de anul acesta, nimeni nu doreşte limitarea drepturilor la activitatea religioasă, însă e devreme pentru a şti cum vor fi sărbătorile.

Întrebat cum arată predicţiile experţilor pentru următoarea perioadă, Arafat a spus că incidenţele indică o creştere clară: „Sunt zone cu creşteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localităţi. Tendinţa este de creştere, nu mai este de platou, nici de scădere”. Măsurile îşi produc efectele în minim 14 zile, a precizat Arafat, atrăgând atenţia că nu trebuie să uităm de tulpina nouă, care se răspândeşte mai repede şi începe să fie predominantă.

Citeste si :  Campania de vaccinare anti-COVID in Romania: 48.638 de persoane imunizate in ultimele 24 de ore

Întrebat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns: „Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil ca această creştere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creştere”.

În ce priveşte Paştele, Arafat a precizat că speră ca românii să nu se întoarcă la situaţia de anul trecut: „Sperăm că nu. Nu mă pronunţ aici, o parte din atacuri au fost foarte tendenţioase. Nu doreşte nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situaţia, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de aşteptat”.

Citeste si :  Situatie epidemiologica Dolj : 2232 de persoane izolate la domiciliu, 705 de persoane aflate in carantina

Şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a fost întrebat care sunt recomandările în ceea ce priveşte slujba de Înviere, iar acesta a precizat că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu dinamica epidemiologică.

Creştinii sărbătoresc Paştele Catolic în acest an în 4 aprilie, iar Paştele Ortodox, în 2 mai.

Raed Arafat: Nu dorim un lockdown total. Explicaţia interdicţiei de la ora 22.00

Nimeni nu doreşte un lockdown total, spune secretarul de stat din MAI. Acesta a explicat şi motivul pentru care s-a luat decizia interdicţiei de la ora 22.00, în loc de 23.00, aşa cum a fost până acum. Raed Arafat a spus că au fost discutate mai multe variante, iar deciziile nu le ia o singură persoană şi se supun votului.

„Am analizat ce s-a întâmplat în alte ţări, veţi vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franţa la 18, la noi era la 23.00 şi acum a coborât ora. Aceasta duce şi la limitarea unor activităţi, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îţi mai programezi întâlniri, vizite. Totuşi, este un impact pe alte activităţi care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce ştim sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează şi zonal, şi după incidenţa, şi naţional dacă se agravează situaţia”, a declarat şeful DSU.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.