Raspunsul lui Ciolos la afirmatiile lui Dragnea

0
320
Raspunsul lui Ciolos la afirmatiile lui Dragnea
Raspunsul lui Ciolos la afirmatiile lui Dragnea

Fostul premier tehnocrat Dacian Ciolos a arătat că, spre deosebire de OUG 13, ordonanța de modificare a Codului penal adoptată de cabinetul său în 2016 nu a avut „«elefanți» ascunși între articole” și că textul a fost discutat în detaliu cu CSM, Curtea Supremă și Parchetul General. Reacția fostului prim-ministru vine după ce mai mulți social-democrați, în frunte cu Liviu Dragnea, au justificat OUG 13 prin raportare la OUG nr. 18 din mai 2016.

„Apreciez intenția de a aduce un plus de transparență asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanțe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalității între ele”, și-a început răspunsul, pe pagina sa de Facebook, fostul premier Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, în Executivul condus de el „miniștrii știau ce acte normative sunt adoptate”, iar „modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele și după lungi discuții argumentate”.

„Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce și de ce să ascundem. Proiectul de ordonanță prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare.

– Urgența a fost clar argumentată și era justificată de deciziile Curții Constituționale și de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curții Constituționale, deși exista o urgență cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilității legislative.

– O mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră decizională).

– Nu am avut «elefanți» ascunși între articole și nici nu aveam de apărat de justiție șefi de partid, clienți sau sponsori politici.

– Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție și cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetățenilor care mergeau în instanțe și interesul magistraților care se confruntau cu întârzieri în procese”, a declarat ex-premierul tehnocrat Dacian Cioloș.

Concluzia fostului șef al Executivului este aceea că „cele două ordonanțe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din rațiuni diferite și în moduri diferite”.

OUG nr. 18, adoptată de Guvernul Cioloș în mai 2016, a fost invocată și astăzi de președintele PSD, Liviu Dragnea: „Eu m-am uitat cu atenție, ieri, pe stenograma celebrului Guvern Ciolos. S-au modificat într-o zi 130 și ceva de articole din Codul penal (…). Și am văzut acolo aceleași motivări care au stat și la baza Ordonanței 13. Nu am văzut o asemenea reacție atunci”. Acesta a fost răspunsul lui Liviu Dragnea întrebat fiind de jurnaliști unde consideră că a greșit Guvernul Grindeanu.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.