VINERI, 7 IUNIE 2019, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR
MARIA LUISA MACELLARO LA FRANCA
ITALIA
SOLIȘTI
RĂZVAN STOICA ANDREEA STOICA
vioară pian
În program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul în Re minor pentru vioară, pian și orchestră de coarde
Joseph Haydn: Simfonia nr. 59 în La major, Hob.I:59, „Focul”
Gioacchino Rossini: Uvertura operei „Italianca în Alger”
Zoltán Kodály: „Dansurile din Galánta”
Dirijoarea Maria Luisa Macellaro La Franca (Italia) vine pentru prima dată la Craiova vineri, 7 iunie, ora 19:00 cu un program divers, alături de Răzvan Stoica şi Andreea Stoica. Reputaţii solişti vor interpreta concertul în Re minor pentru vioară şi pian, compus – la doar 14 ani – de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Atracţia serii va fi desigur şi vioara Stradivarius „The Queen” (1729) pe care Răzvan Stoica a câştigat dreptul să cânte în urma competiţei Strad Prize (2008). În repertoriu se regăsesc încă trei lucrări: Simfonia nr. 59, „Focul” de Haydn, uvertura operei „Italianca în Alger” de Rossini şi „Dansurile din Galánta” de Zoltán Kodály.
Maria Luisa Macellaro La Franca s-a născut la Palermo, în anul 1980. A studiat la Conservatorul „V. Bellini” din orașul natal: pian, compoziție (cu Barbara Rettagliati și Stefano Canazza) și dirijat orchestră (cu C. Caruso). Și-a continuat educația muzicală în Elveția, la Universitatea de Muzică din Zürich, fiind îndrumată de K. Scherbakov (pian), U. Koella, N. Chastain (muzică de cameră), A. Desponds (jazz), Kees Boeke (muzică veche) și M. Ziegler (muzică contemporană). De-a lungul timpului, a obținut numeroase premii la competiții internaționale, ca pianistă sau compozitoare. Cariera sa a purtat-o pe scene prestigioase precum Teatrul Massimo Palermo, „Amici dell’Opera” Piacenza, Sala „San Giovanni”Cuneo (Italia), Musikhochschule Winterthur, Bleuer și Grosser Saal Zürick, Musikkollegium St. Moritz, Sala Boccadoro Lugano (Elveția), Grand Théâtre Pin Galant Bordeaux, Hall du Eysines, Théâtre Médoquine Talence du Zénith din Toulouse (Franța), Centrul Cultural din Madrid și Teatrul din Villalba (Spania), Muzeul MAM din Rio de Janeiro (Brazilia), Teatrele din Mendoza și Lugan (Argentina). A participat și la festivaluri internaționale, la Arles (Franța), Capvern (Spania), Zürich, Basel, Berna (Elveția) și este fondatoarea și directoarea artistică a festivalului dedicat pianului și harpei de la Bordeaux. A colaborat cu artiști de talie internațională precum R. Koelman, S. Rougier, A. Padova, L. Shambadal, S. O’Brien, T. Cauvin, D. Alogna. Creația sa cuprinde lucrări orchestrale, camerale și corale; printre cele mai cunoscute se numără cantata „La moartea lui Falcone și Borsellino”, missa „Pentru Pace” (lucrare comandată de statul francez și în care se condamnă genocidul populației din Africa) și opera „Aphrodite le musical” (în care se vorbește despre drepturile femeilor). Din septembrie 2015 conduce Orchestra Unisson Acme Bordeaux.
Răzvan Stoica este violonist și din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan a obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câștigat această distincție. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Artistul este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța și colaborează cu dirijori de renume. De asemenea, în anul 2017 Răzvan Stoica a absolvit și studiile masterale de dirijat ale Universității de profil din Riga.Vioara Stradivarius „The Queen” a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini. H. w Ernst. La rândul său violonist de marcă și pasionat de „mitul lui Paganini”, îl urmărea pe acesta în turneele sale. Se spune că, într-una dintre întâlnirile celor doi, maestrul incontestabil al viorii a împrumutat instrumentul lui Ernst pentru un concert în Italia. Cei care ascultă vioara Stradivarius „The Queen” în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de excepţie, Ernst, Paganini, Stoica.
„Andreea Stoica a fost magnifică! Emoționant, dar puternic, caracterizat de generozitate, sunetul transmis a făcut publicul să vibreze de la primul acord până la finalul bisului” (Luister Magazine, NL). Semnatară a „Celui mai bun CD pentru lucrări pianistice”, considerată de mulți copil-minune, Andreea Stoica a debutat la numai cinci ani pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică, interpretând concertele de Mozart. În cariera sa solistică, Andreea a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. De-a lungul timpului a adunat diverse premii sau critici pozitive cu fiecare apariție. De asemenea, pianista dovedește tehnica impecabilă și muzicalitatea prin abordarea unui repertoriu divers, interpretarea sa fiind perfect adaptată stilului componistic.
Views: 0