RCA 2020: Cat vor plati romanii pentru asigurarea auto, anul acesta! Afla cat este amenda daca nu ai asigurare auto !

0
200

Persoanele care au o masina inmatriculata sau care urmeaza sa fie inmatriculata in Romania trebuie sa aiba incheiata o asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Scopul acesteia este de a acoperi eventualele pagube produse cu masina – intentionat sau din cauza unui accident.

Respectarea acestei obligatii este foarte importanta, intrucat, pe langa amenzi, sanctiunea pentru neincheierea asigurarii poate fi chiar retinerea certificatului de inmatriculare.
Pretul unei asigurari RCA difera in functie de societate de asigurari cu care este incheiat contractul.

Atentie! Desi obligatia de detinere a unei polite RCA subzista pe toata perioada inmatricularii masinii, perioadele pe care se incheie astfel de polite sunt intre o luna si 12 luni. Astfel, cei carora le expira politele vor fi nevoiti sa le reinnoiasca sau sa incheie altele.

Citeste si :  Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus in Romania !

Avand in vedere functia unei polite RCA (de a acoperi prejudiciile produse cu o masina, fie intentionat, fie din culpa soferului), este de inteles de ce o astfel de asigurare este obligatorie pe toata perioada inmatricularii unei masini. Astfel sunt evitate situatiile in care prejudiciul este prea mare si soferul nu are nicio posibilitate de a-l acoperi.

Obligatia detinerii unei polite RCA este data de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si, cum spuneam mai sus, orice proprietar de masina inmatriculata sau supusa inmatricularii trebuie sa detina o astfel de polita.

Ea este necesara:
-inainte de inmatricularea masinii si
-pe toata perioada inmatricularii masinii.
Sanctiuni si alte obstacole create de lipsa unei polite RCA
Neincheierea unei polite RCA poate duce la o amenda de pana la 2000 de lei, precum si la retinerea certificatului de inmatriculare, pana la momentul prezentarii documentului privind incheierea asigurarii.

Citeste si :  Amenda pentru Spitalul de Urgenta Craiova

In orice caz, inmatricularea masinii nu este posibila fara depunerea unei copii dupa polita de asigurare RCA, astfel cum reiese si din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.501/2006.

Sursa AvocatNet

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.