Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe – istoria unui eșec marca Olguța PSD

0
190

În urmă cu ceva vreme, Primăria Craiova condusă de pesedista Lia Olguța Vasilescu a lansat, cu surle și trâmbițe, un nou proiect de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din oraș.

Oficialii Primăriei anunțau că în acest proiect, cheltuielile vor fi împărțite între cetățeni (20%) și primărie (30%), restul fiind completat din fonduri europene. Contribuția cetățenilor a fost estimată la aproximativ 300 euro / an.

Fără să prezinte un deviz tehnic, fără o argumentare serioasă pentru această sumă, Primăria Craiova a stabilit data de 27 februarie 2021 ca prim termen pentru obținerea semnăturilor de la proprietarii de apartamente. Până la urmă, demersul s-a dovedit un eșec, fapt care i-a obligat pe funcționarii primăriei să prelungească de două ori termenul limită pentru obținerea semnăturilor: 10 martie și 15 martie.

Zadarnic! Înainte de termenul 10 martie, doar 113 asociații (din 496!) au comunicat liste de semnături. Ultimul termen stabilit de Primăria Craiova expiră astăzi, 15 martie. Din informațiile noastre, situația nu s-a schimbat, majoritatea asociațiilor de proprietari refuză în continuare să participe la proiectul propus de primarul PSD Lia Olguța Vasilescu.

Între timp, au circulat diferite zvonuri privind costurile pe care trebuie să le suporte cetățenii în acest proiect. S-a vorbit de 300 euro / an cheltuieli totale, indiferent de tipul de apartament, dar și de 200 euro / an pentru un apartament de doar două camere. În ciuda solicitărilor venite de la asociațiile de proprietari și de la jurnaliști, Primăria Craiova nu a avut capacitatea să prezinte o argumentație tehnică solidă cu privire la costurile estimate.

Să facem un calcul. Dacă presupunem că un proprietar contribuie cu o sumă de aproximativ 200 euro / an, vreme de zece ani, ajungem la suma de 2.000 euro, care reprezintă 20% din valoarea totală a investiției pentru apartamentul respectiv. Pornind de la această valoare (completată cu toate celelalte lucrări despre care povestește primăria că ar urma să se realizeze în spațiile comune ale blocului), rezultă că suma totală cheltuită pentru reabilitarea tehnică a unui apartament este de aproximativ 10.000 de euro!

Suma este cu adevărat uriașă și în mod normal ar trebui justificată în amănunt. De ce? Pentru că acești 10.000 de euro reprezintă banii noștri! Contribuția de 30% a Primăriei Craiova în proiect este făcută din bugetul public, care se constituie din taxele și impozitele plătite de cetățeni. Chiar și contribuția de 50% din fonduri europene se constituie tot din bani publici, rezultați din cotizația României și a altor state membre ale ale Uniunii Europene.

În acest context, nu trebuie neglijat faptul că primarul PSD Lia Olguța Vasilescu a mai marcat un eșec în încercarea de a reabilita termic blocurile din Craiova. Nu mai departe decât în aprilie 2015, aflată la primul mandat de Primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu anunța pe un ton triumfalist: „A început reabilitarea termică a blocurilor, în Craiova, în urma contractului semnat pe fonduri europene. O altă promisiune îndeplinită!” De fapt, în loc de o promisiune îndeplinită s-a dovedit a fi încă o minciună gogonată.

După doar câteva luni, proiectul a eșuat într-un scandal monstru. În vara aceluiași an, proprietarii puținelor blocuri care intraseră în reabilitare, s-au trezit cu sume de plată uriașe, partea de cofinanțare fiind majorată de la 2.000-3.000 lei până la peste 10.000 lei, iar în unele situații, chiar la 20.000 lei. Situația a fost provocată pe de o parte, de faptul că primăria a pierdut o parte din fondurile europene  pentru că firmele care au executat lucrările nu au respectat termenele de realizare. Pe de altă parte, reprezentanții firmelor au sesizat existența unor importante neconcordanțe între documentația tehnică de execuție pusă la dispoziție de Primăria Craiova și situația reală constatată pe teren.

Acest eșec nu a fost uitat de craioveni!

Sursa Craiova Noastra 

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.