Reactia oficiala a Comisiei Europene cu privire la Ordonanta de Urgenta anuntata de Tudorel Toader

0
68

Reactia oficiala a Comisiei Europene cu privire la Ordonanta de Urgenta anuntata de Tudorel Toader 1Comisia Europeana reactioneaza oficial la anuntul ministrului Tudorel Toader cu privire la o ordonanta de urgenta care sa repuna in termen pentru contestatia in anulare a tuturor dosarelor finalizate la completurile de 5 judecatori de la ICCJ in ultimii 4 ani.

“Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania cu privire la o posibila ordonanta de urgenta pe tema unei cai extraordinare de atac pentru dosarele penale, ca urmare a doua decizii recente a Curtii Constitutionale. Comisia a luat cunostinta deja de prima decizie – cu privire la completurile de 5 judecatori – in ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Va reamintesc faptul ca presedintele Juncker s-a exprimat foarte clar pe tema unei posibile amnistii in timpul vizitei sale recente in Bucuresti. Asa cum Comisia a afirmat in mod repetat, este esential ca Romania sa revine la traseu in combaterea coruptiei, asigurare independentei sistemului judiciar si sa evite alti pasi inapoi”, a declarat Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Citeste si :  Lia Olguta Vasilescu "loveste" din nou : Nu stiu daca un profesor de fizica stabileste cine are sau nu pregatire sa fie ministru

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anunta duminica faptul ca ministerul a pregatit o ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegal constituite. In privinta acestei OUG, Toader a subliniat ca pot fi rejudecate atat condamnarile, cat si achitarile.

Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Citeste si :  Viorica Dancila anunta ministri interimari, dupa ce Iohannis a refuzat remanierea.

Dupa dezbateri, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca urmare a constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionnala intre Parlament si ICCJ.

„A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013”, se arata in decizia CCR.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.