
Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo al Comisiei Europene va lua in considerare subiectul legalitatii licentelor de operare a reactoarelor centralei de la Kozlodui pentru urmatoarea intrunire, care va avea loc in septembrie la Geneva. Este raspunsul primit de la Secretariatul Comitetului ca urmare a unei solicitari transmise de av. Lucian Bernd Sauleanu in numele Platformei Civice Anti-Kozlodui constituite de Actiunea pentru Renasterea Craiovei (ARC), Asociatia Civica pentru Viata, Asociatia C.R.O.N.O si Pro Democratia Club Craiova.
In luna martie a acestui an, Platforma Civica Anti-Kozlodui, care se implica in demersurile pentru combaterea riscurilor implicate de obiectivele nucleare aflate in apropierea granitei Romaniei cu Bulgaria, a contactat Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo pentru a aduce in atentia acestuia incalcarea prevederilor conventiei de catre statul bulgar. Comitetul are rolul de a analiza respectarea prevederilor Conventiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera si de a oferi asistenta partilor implicate pentru indeplinirea obligatiilor.
Reamintim ca Bulgaria a acordat in noiembrie 2017 licenta de extindere a duratei de exploatare a reactorului 5, aflat deja in functiune de 30 de ani si ca acelasi lucru urmeaza sa se intample in 2019 cu reactorul 6. Pentru prelungirea duratei de operare a reactoarelor, pentru care planul este sa functioneze inca 30 de ani, statul bulgar a luat decizia in mod unilateral, fara consultari cu Romania. Autoritatile bulgare nu au realizat analiza de impact asupra mediului, mentionand ca este putin probabil ca efectul negativ asupra mediului si populatiei sa fie semnificativ, incalcand astfel prevederile conventiei internationale Espoo, ratificata de Romania prin Legea nr. 22/2001. Este inca un pas important dupa plangerea depusa de Platforma Civica la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), finantatorul depozitului pentru deseuri radioactive. Institutiile europene reactioneaza pentru prima data, spre deosebire de autoritatile romane carora le-au fost transmise zeci de sesizari si care se limiteaza, in cel mai bun caz, la raspunsuri seci, pur institutionale, fara intreprinde actiuni concrete.
Demersurile Platformei Civice continua. Pe 26 aprilie, in ziua cand se implinesc 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil, craiovenii carora le pasa de viitorul lor si al generatiilor urmatoare sunt invitati sa participe la un miting de comemorare a victimelor celui mai mare accident nuclear din istorie si de constientizare a riscurilor implicate de obiectivele nucleare de la Kozlodui. Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 18:00, in Piata Mihai Viteazul.
Subliniem ca doi experti germani, Oda Becker si Patricia Lorenz, avertizau intr-un studiu din 2015 despre pericolul reprezentat de obiectivele de la Kozlodui, care trebuie oprite:„Termenele limita vagi si lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranta transforma marirea capacitatii unitatii nucleare de la Kozlodui si extinderea duratei de viata a reactoarelor intr-un risc nuclear inacceptabil de mare. Imbatranirea materialelor devine o problema de siguranta si pericol pentru reactoare, in special din cauza lipsei unei culturi a sigurantei nucleare adecvate. Din moment ce in patru ani (de la Fukushima) a fost inregistrat un progres atat de mic si testele de siguranta sunt considerate ca fiind finalizate, insistam ca organismele de control sa diminueze capacitatea de operare a unitatii si sa inchida reactoarele”.
Views: 0