Postul Realitatea TV, care a inceput sa emita in 2001, a incetat emisia miercuri seara, odata cu expirarea licentei audiovizuale, sefii postului au promis ca o parte dintre programele televiziunii vor putea sa fie urmarite pe noul post, Realitatea Plus, a carui emisie a inceput la miezul noptii. In acest moment, telespectatorii nu mai pot vizualiza Realitatea TV pe vechea frecventa.
”Trei fosti angajati ai postului au votat pentru inchiderea Realitatii”, a spus Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, prezent in studio, in ultima transmisiune live din strudiourile televiziunii. ”Din punctul meu de vedere vom fi Realitatea si de la ora 00”, a spus Pastia.
”Realitatea TV, istoria se incheie”, au titrat jurnalistii pe ecranul ultimei ore de emisie. La miezul noptii, emisia s-a intrerupt brusc pentru cei care urmareau programul Realitatea Tv prin cablu, pe ecran fiind afisate benzi colorate, in timp ce programul a continuat pe Realitatea Plus, pentru cei care aveau deschisa transmisiunea postului pe internet.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a discutat in sedinta de marti cererea de prelungire a valabilitatii licentei audiovizuale Realitatea TV, votul membrilor autoritatii audiovizuale stabilind ca legea nu permite continuarea activitatii postului.
Postul Realitatea TV, care a inceput sa emita in 2001, se va inchide miercuri seara, odata cu expirarea licentei audiovizuale. Realitatea Media, care detine Realitatea TV, a intrat in insolventa in urma cu opt ani, iar, in aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a decis intrarea companiei in faliment.
Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania inregistra restante fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societatii era infirmat.
Societatea mai detine si licentele Realitatea Fm Bucuresti satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galati-Braila. Reprezentantii companiei au cerut sa fie judecata situatia in ansamblu. “Noi am facut tot ce se putea face ca sa reparam ceea ce au stricat altii”, au explicat reprezentantii Realitatea Media prezenti in fata Consiliului. “Realitatea va ramane. Am condus cateva sute de oameni si pot sa va spun cu certitudine ca indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum sa umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului”, au pledat cei reprezentantii companiei care au sustinut ca din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil. Tot marti, CNA a aprobat modificarea licentei Realitatea Plus, detinuta de Geopol International SRL, controlata de Cozmin Gusa, in sensul in care aceasta va avea aceeasi emisie ca cea pe care o avea Realitatea TV.
Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, a explicat pentru MEDIAFAX faptul ca “Noi am sperat pana in ultima clipa ca ni se va face dreptate, ca se va tine cont de faptul ca Legea Audiovizualului are prevederi vizavi de firmele media aflate in insolventa, am sperat ca se va tine cont de incercarile noastre repetate de a ne achita datoriile catre buget, incercari respinse de fiecare data de ANAF, care ne aplica legea noua a insolventei, desi noi am intrat in insolventa pe legea veche, am sperat ca lumea va judeca, pana la urma nu numai in litera ci si in spiritul legii, am sperat ca, in general, peisajul mass-media are nevoie de o clarificare a tuturor problemelor. Daca legiuitorul modifica o lege a insolventei, insa nu modifica si celelalte legi si acte normative legate de aceasta problema, se ajunge in aceasta situatie”.
Reprezentantul postului de televiziune a explicat pentru MEDIAFAX si in ce fel vede debutul programelor pe postul Realitatea Plus.
“Tehnic va fi o provocare, reactia si partea legala, avocati, vom vedea, astazi maine cat de repede se va putea… astfel incat sa vedem cum se va putea inlocui Realitatea cu o noua televiziune de stiri. Din punct de vedere tehnic este cel mai greu pentru noi sa venim cu emisiuni noi pe Realitatea plus, dar Realitatea Plus avea in grila retransmisie, o buna parte din program Realitatea Tv. Disparand Realitatea Tv, o buna parte din program ar trebui sa fie productii proprii. Insa nu suntem pregatiti, cum am spus, am sperat pana in ultima clipa ca nu se va face dreptate, noua, jurnalistilor care lucram acolo, dar lucrul acesta nu s-a intamplat, ca atare va trebui, intr-o prima faza, sa incercam sa acoperim emisia Realitatea plus cu ce a fost mai bun la Realitatea Tv, dupa care, sa incepem sa dezvoltam Realitatea Plus ca o televiziune de stiri fara nicio legatura cu trecutul”, a spus Pastia.
Realitatea Tv a inceput sa emita in 2001, fiind primul post de stiri din Romania. A fost creat de omul de afaceri Silviu Prigoana. In 2002 era primul canal din Romania care transmitea stiri 24 de ore din 24. Marti, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis respingerea cererii de prelungire a valabilitatii licentei audiovizuale Realitatea TV – care expira pe 30 octombrie -, membrii autoritatii audiovizuale stabilind ca legea nu permite continuarea activitatii postului. Mai precis, Realitatea Media, care are, in prezent, restante fiscale de peste 10 milioane de lei si al carei plan de reorganizare a fost infirmat in luna aprilie, nu a depus in documentatia de la CNA certificatul fiscal necesar pentru prelungirea valabilitatii licentei. In aceeasi sedinta, CNA a aprobat modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus din Bucuresti, detinuta de Geopol International SRL, controlata de Cozmin Gusa.
Views: 0