Renumitul trompetist Emil Bazga revine la Craiova

0
777
Renumitul trompetist Emil Bazga revine la Craiova
Renumitul trompetist Emil Bazga revine la Craiova

Stagiunea ”Muzica uneste!”
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA”

prezinta

VINERI, 20 APRILIE 2018, ORA 19:00

CONCERT HAYDN / BEETHOVEN

DIRIJOR FRANÇOIS-ROBERT GIROLAMI FRANTA

SOLIST EMIL BAZGA trompeta

Renumitul trompetist Emil Bazga revine la Craiova
Renumitul trompetist Emil Bazga revine la Craiova

In program:

Eduard Caudella: Uvertura operei „Petru Rares”

Joseph Haydn: Concertul in Mi bemol major pentru trompeta si orchestra, Hob. VIIe:1

Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 3 in Mi bemol major, op. 55

 EMIL BAZGA
EMIL BAZGA

Unicul concert pentru trompeta scris de Haydn va fi interpretat de artistul american de origine romana Emil Bazga, nascut la Iasi intr-o familie de muzicieni. Si-a desavarsit studiile muzicale la Academia de Muzica din Bucuresti, Malmo University/Suedia (master), Hochschule für Music Hannover/Germania (jazz master), Rutgers University New Jersey/S.U.A. (artist diploma) – unde a studiat indeaproape cu artisti de renume mondial precum Hakan Hardenberger, Wynton Marsalis sau William Fielder care i-au definitivat stilul si tehnica instrumentala.

Citeste si :  Serban Nicolae ataca ambasada Frantei la Bucuresti

Stilul sau muzical se caracterizeaza printr-un amalgam de experiente diverse alaturi de orchestre de muzica clasica sau de jazz, o mixtura de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern. Bogata experienta muzicala si capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit artistului o amprenta muzicala unica, recunoscuta la nivel international. De-a lungul carierei sale, a urcat pe aceeasi scena cu nume mari precum Ray Charles, Jimmy Cobb sau Vladimir Cosma, unde a sustinut concerte in metropole precum Paris, Bruxelles, Tel Aviv, Moscova, Sankt Petersburg sau New York.

Dirijorul  François-Robert Girolami
Dirijorul François-Robert Girolami

Dirijorul serii, François-Robert Girolami, este un reputat muzician, cu o vasta deschidere repertoriala, atat pentru domeniul artei lirice, cat si pentru creatia simfonica. Distins pedagog, preocupat in egala masura de cariera didactica, la Paris detine actualmente statutul de director al unei institutii de invatamant muzical superior. Pe scena Teatro alla Scala, cu ocazia expozitiei franceze organizate de Muzeul de Istorie,i s-a oferit in dar un exemplar al manuscrisului Requiem-ului de Puccini, incredintandu-i-se misiunea de a restaura partitura.

Citeste si :  CONCERT RICHARD STRAUSS/SOSTAKOVICI la Filarmonica "Oltenia" Craiova

François-Robert Girolami a compus muzica pentru Radio France si a realizat inregistrari pentru televiziuni din Franta, Olanda, Germania, Spania si Rusia. De asemenea, a compus muzica de film, lucrari simfonice si oratorii. Incepand din anul 1981 este invitat frecvent sa dirijeze concerte in Romania – la Filarmonica din Sibiu, unde detine in prezent statutul onorific de director artistic asociat. Continuand pe parcusul anilor ’90 o fructuoasa colaborare cu diferite orchestre filarmonice din Romania – inclusiv cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii “Oltenia” -, a organizat turnee de concerte in Corsica.

***

„Concertul in Mi bemol major pentru trompeta si orchestra” de Haydn, poate, cel mai cunoscut din intregul repertoriu consacrat acestui instrument, este conceput in cadrul tiparului in trei parti, in anul 1796, fiind dedicat unui celebru trompetist al vremii, Anton Weidinger (1766-1852). Singurul concert pentru trompeta pe care l-a compus Haydn este de o cuceritoare frumusete melodica, in care lirismul partii lente contrasteaza cu factura determinant exuberanta a miscarilor extreme.

Citeste si :  Filarmonica Oltenia Craiova : Concert pentru flaut

*

Simfonia a III-a “Eroica” de Beethoven a fost inclusa in doua productii cinematografice de marca: in 1994, cand fragmente din simfonie au fost incorporate in filmul biografic “Immortal Beloved”, cu Gary Oldman in rolul lui L. van Beethoven (regia Bernard Rose) si in 2003, cu prilejul realizarii filmului de televiziune intitulat chiar “Eroica” (regia Simon Cellan Jones, productie BBC/Opus Arte, actorul Ian Hart interpretandu-l pe Beethoven).

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.