Republica Moldova, absenta din strategia de extindere a UE. Parlamentul European a prezentat principalele subiecte de pe agenda din 2020

0
326

Republica Moldova este absenta din strategia de extindere a UE, dupa cum o arata documentul consultat de deschide.md, in care Parlamentul European (PE) isi prezinta subiectele de pe agenda din anul 2020.

Vestea vine in contextul in care blocul comunitar va continua discutiile cu statele ce doresc sa adere la UE, in ciuda opozitiei manifestate de presedintele francez Emmanuel Macron. PE solicita UE sa lanseze discutii de aderare cu Albania si Macedonia de Nord, intrucat acestea indeplinesc cerintele. Deputatii vor dezbate si perspectivele aderarii tarilor din Balcanii de Vest.

Bineinteles, un alt subiect de pe agenda PE este reprezentat de negocierile pentru cadrul financiar multianual, care vor continua. Forul solicita, in cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027, mai multi bani pentru combaterea schimbarilor climatice, stimularea inovatiei si protejarea frontierelor.

Un alt subiect vizeaza uniunea bancara. Criza zonei euro a aratat necesitatea integrarii mai bune a sistemului financiar al UE. In 2020, Parlamentul va lucra la propuneri pentru completarea uniunii bancare, inclusiv la o schema pentru protejarea economiilor cetatenilor in cazul in care o banca da faliment.

De pe agenda UE n-avea cum sa lipseasca Brexitul, prima retragere a unui stat din istoria blocului comunitar. Conform acordurilor actuale, Regatul Unit urmeaza sa paraseasca UE la 31 ianuarie 2020, dar este posibil ca tara sa plece mai devreme daca acordul de retragere va fi aprobat atat de Londra, cat si de Bruxelles.
Odata aprobat acordul de retragere, urmatorul pas va fi negocierea unui acord privind relatiile viitoare, care ar include aspecte precum comertul si cooperarea in domeniul apararii, mediului si luptei impotriva terorismului.

Celelalte linii de discutie de pe agenda PE sunt urgenta climatica, serviciile digitale, acordurile comerciale, drepturile pasagerilor, securitatea si unul profund incarcat de simbolistica, „declaratia Schuman”.

In 9 mai se vor implini 70 de ani de cand ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus crearea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului, primul pas pe calea catre actuala UE.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.