Republica Moldova alege intre Est si Vest

0
516
Republica Moldova alege intre Est si Vest
Republica Moldova alege intre Est si Vest

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, şeful statului se alege prin vot direct. La scrutin sunt aşteptaţi trei milioane de alegători. Autorităţile din Republica Moldova au anunţat că sunt pregătite toate cele 2.081 de secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate. Favoritul scrutinului, înainte de retragerea democratului Marian Lupu, era socialistul Igor Dodon, cotat cu 40%.
După ce Marian Lupu a ieşit din cursă, nu au mai fost realizate alte sondaje de opinie. E clar însă că Maia Sandu, candidatul pro-uropean, fost ministru al educaţiei, a trecut pe locul doi.

4.000 de poliţişti vor asigura securitatea şi ordinea publică în timpul votului din Republica Moldova .

“Suntem pregătiți pentru orice acțiune de protest, inclusiv pentru cele violente. Nu recomand celor care au în plan să meargă pe această cale, pentru că, în principiu, noi cunoaștem cine dorește să fie Osama bin Laden și cine nu dorește. Există componenta operativă în Ministerul Afacerilor Interne. Dacă cineva consideră că poate organiza un protest care să se soldeze cu devastări ale instituțiilor statului, greșește amarnic”, a declarat ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexandru Jizdan, potrivit Unimedia.info, citată de Agerpres.

El a spus că legislația din Republica Moldova este ajustată la legislația din Uniunea Europeană la acest capitol, astfel că poliția poate acționa mai ferm împotriva organizatorilor unor eventuale manifestații.

“Le recomand celor care organizează proteste să vadă cum poliția de peste hotare reacționează atunci când oamenii legii sunt agresați. Legislația Republicii Moldova este ajustată la legislația din UE. Acum, legea ne permite să acționăm. Ne rămâne să fim mai verticali în raport cu cei violenți. Provocări vor fi. Am văzut deja cum unii spun că scrutinul va fi fraudat. Oamenii caută pretexte. Trebuie să ai onoarea de a te împăca cu realitatea”, a adăugat Jizdan, potrivit Unimedia.info.

Pe de altă parte, scrutinul prezidențial va fi monitorizat de peste 3.700 de observatori naționali și internaționali, conform datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Printre instituțiile internaționale care au observatori la alegeri se numără Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegației Uniunii Europene și Misiunea de Observare a CSI.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.