Rhapsody in Blue de Gershwin la Filarmonica Oltenia Craiova

0
665

Rhapsody in Blue de Gershwin la Filarmonica Oltenia Craiova 1VINERI,  17 MAI 2019,  ORA 19:00

ORCHESTRA  SIMFONICĂ A  FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR DUMITRU  CÂRCIUMARU

SOLISTĂ RUXANDRA  BOARIU, la pian

În program:

Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 1 în Sol minor, op. 13             

Piotr Ilici Ceaikovski: Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta”           

George Gershwin: „Rhapsody in Blue” pentru pian și orchestră    

 

Doi tineri muzicieni, dirijorul Dumitru Cârciumaru şi pianista Ruxandra Boariu, vin cu un program muzical romantic şi de jazz simfonic la Filarmonica „Oltenia” Craiova. Seara de vineri, 17 mai 2019, ora 19:00 se va deschide cu „Simfonia I” şi uvertura „Romeo şi Julieta” de Ceaikovski şi se va încheia cu celebra „Rhapsody in blue” pentru pian şi orchestră, scrisă de George Gershwin pentru cunoscutul jazzman Paul Whiteman.

Rhapsody in Blue de Gershwin la Filarmonica Oltenia Craiova 2

DUMITRU  CÂRCIUMARU

     Absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializările Dirijat simfonic și Canto academic, Dumitru Cârciumaru a devenit dirijor al Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici” în 2010, la doar 24 ani, iar în 2011 dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Deseori invitat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Rusia, Ucraina și România, amplul său repertoriu cuprinde spectacole de operă și balet, programe simfonice și vocal-simfonice clasice și contemporane. Dirijor al Operei Române Craiova, Dumitru Cârciumaru a fost aplaudat de melomani pentru conducerea muzicală a mai multor reprezentații, printre care „Unirea cea Mare”, spectacolul-eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.

Rhapsody in Blue de Gershwin la Filarmonica Oltenia Craiova 3

RUXANDRA  BOARIU

      Pianista Ruxandra Boariu a absolvit cursurile Colegiului Național de Muzică “George Enescu” şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipolă a pianistului Toma Popovici, Ruxandra Boariu urmează în prezent cursurile de master ale aceleiaşi universităţi de prestigiu. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, atât la categoria pian solo, cât și la categoria muzică de cameră, împreună cu colegele sale, Raluca Maria Constantin și Renata Eunis Băluță, alături de care a înființat “Trio Risoluto”. Dintre acestea amintim premiul I la Concursul Național de Interpretare “Ada Ulubeanu” și premiul I la Concursul Internațional de Interpretare “Erich Bergel – Dorothy Kitchen”. A participat la mai multe sesiuni de masterclass, astfel având oportunitatea de a lucra cu mai mulți pianiști consacrați, printre care Martin Hughes, John Thwaites, Lena Vieru-Conta și Tamas Vesmas. Activitatea concertistică include o serie de recitaluri in diverse orașe ale țării, precum și prezența în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

 

Cel mai important eveniment din viaţa lui Ceaikovski, începând din vara anului 1866, l-a reprezentat elaborarea primei sale simfonii. Definitivată în noiembrie 1866, Simfonia I a fost dedicată lui N. Rubinstein. Farmecul învăluitor şi lirismul lucrării se regăsesc încă de la primele acorduri – în expoziţia primei părţi (Visuri pe drum de iarnă).  

*

Uvertura-fantezie “Romeo şi Julieta”, inspirată de piesa lui Shakespeare, a fost dedicată de Ceaikovski lui Balakirev şi executată în primă audiţie la data de 4 martie 1870 sub conducerea lui N. Rubinstein.

*

Crezul lui George Gershwin viza “împletirea” muzicii populare americane, în strânsă corelaţie cu elementele muzicii ambientale şi de jazz, cu muzica simfonică. „Rhapsody in blue” pentru pian şi orchestră a fost scrisă la comanda cunoscutului jazzman Paul Whiteman, a cărui orchestră a prezentat-o în primă audiţie la 12 februarie 1924.  

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.