Rodica Vlaicu, mediator si arbitru, cu o vasta experienta in solutionarea pe cai alternative a litigiilor, este omul care a tinut aprinsa flacara medierii in judetul Dambovita. A inceput activitatea de mediator in anul 2011 si de atunci a solutionat pe cale medierii peste 300 de dosare si a organizat un numar mare de evenimente de promovare in parteneriat cu institutii din Dambovita.
De curand, Rodica Vlaicu si-a depus candidatura pentru functia de membru in Consiliul de Mediere, alegerile urmand a avea loc in zilele de 3-4 martie 2019.
– Ce v-a determinat sa candidati la functia de membru in Consiliul de Mediere ?
Candidez pentru ca imi pasa ce se intampla in si cu profesia de mediator. Sunt unul dintre mediatorii cu experienta in domeniu, cunosc problemele si nevoile institutie si tocmai pentru ca imi pasa doresc ca medierea sa fie o profesie respectata si performanta.
Consiliului de Mediere are rolul de promotor si sustinator al profesiei si al serviciilor de mediere, de aparator al drepturilor si intereselor profesionale ale mediatorilor. Din pacate Consiliul de Mediere a pierdut mult, in ultimii ani, din autoritate si credibilitate, iar relatia cu mediatorii este fragila. Mediatorii simt ca interesele lor nu sunt sustinute in mod real si continuu.
Institutia medierii a fost in ultimii ani tinta unor campanii de denigrare, s-a spus adeseori in spatiul public, cu reacredinta, ca „medierea a fost declarata neconstitutionala”, ca mediatorii nu sunt bine pregatiti profesional, iar cei care erau mandatati sa apere interesele profesiei nu au avut reactii. Mai mult, s-a folosit cuvantul „mediere” pentru a desemna o alta profesie decat cea reglementata de Legea nr. 192/2006 si au fost create in cadrul unor institutii asa numitele servicii de mediere, in timp ce forul nostru conducator a adoptat o atitudine toleranta. Toate acestea au scurtcircuitat relatia dintre Consiliul de Mediere si mediatori. Mediatorii nu mai sunt interesati de profesia lor. S-au inchis multe birouri, iar cei care practica zi de zi medierea sunt tot mai rari. Daca ar fi sa sintetizam, la acesta ora medierea este in stare de criza si este nevoie de masuri urgente de relansare.
Pe acest fond, pentru ca imi pasa de ce se intampla, eu si alti colegi ne oferim serviciile pentru a pune medierea pe baze reale si pentru a crea un viitor acestei profesii.
Indiferent cine va veni la conducerea institutiei, trebuie sa inteleaga ca viitorul medierii se construieste impreuna cu intreg corpul professional al mediatorilor. Tocmai de aceea trebuie recastigata increderea si apropierea mediatorilor.
Viitorul Consiliu de Mediere trebuie, asa cum am aratat, sa creeze o perspectiva medierii si profesiei de mediator. Aceasta perspectiva nu poate fi creata decat de oameni hotarati care inteleg nevoile mediatorilor. Eu pot fi unul dintre acesti oameni.
– Care este contributie dumneavoastra la dezvoltarea medierii?
Am inceput activitatea de mediator in anul 2011 si pana in septembrie 2014 am practicat numai medierea, full-time. Din 2014 si pana in prezent, alaturi de mediere ma ocup si de arbitraj, sunt membru fondator si presedinte al Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat. Sunt doua profesiii care se completeaza.
Din punct de vedere al performantelor in mediere, as mentiona in primul rand ca am participat la circa 300 de medieri, si pot spune ca am accesat intreaga paleta de litigii mediabile, pornind de la conflictele de familie si comerciale, conflictele de munca si cele privitoare la cauzele penale, pana la cele din domeniul asigurarilor si dreptului proprietatii intelectuale. Toate acestea au facut obiectul unor sedinte de mediere. Am promovat institutia medierii prin numeroase actiuni, conferinte, seminarii, mese rotunde, in parteneriat cu diverse institutii si autoritati.
De asemenea, pentru a promova medierea am incheiat parteneriate cu Tribunalul Dambovita, Inspectoratul de Politie, Directia pentru Protectia Copilului Dambovita, cu cele doua penitenciare aflate pe raza judetului Dambovita, cu biblioteca judeteana si cu unitati de invatamant, inclusiv cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Valahia dinTargoviste.
Am practicat si practic cu mare drag profesia de mediator si pot spune ca profesional am crescut odata cu institutia.
Medierea poate sa aduca un plus de bine in viata romanilor, poate sa economiseasca timp si bani atunci cand sunt implicati intr-un conflict si poate sa salveze relatii de familie, de prietenie si de afaceri.
Tocmai de aceea, le recomand romanilor sa apeleze cu incredere la mediere atunci cand sunt implicati intr-o disputa.
– Inteleg ca la aceasta ora institutia se afla intr-un impas, cum credeti ca poate fi relansata medierea?
Mediera poate fi relansata prin masuri urgente de recredibilizare in fata institutiilor partenere si a societatii civile. De asemenea, se impun masuri grabnice pe linia recastigarii increderii mediatorilor. Un for conducator, cum este Consiliul de Mediere, este puternic si poate sa-si indeplineasca misiunea numai daca este sustinut de intreg corpul profesional.
Pentru sustinerea candidaturii mele, vin in fata mediatorilor cu un proiect indraznet si avangardist, dar cu sanse certe de reusita.
In primul rand le propun mediatorilor sa schimbam din temelii institutia, sa o reorganizam, cu sprijinul decidentilor in stat, intr-o Autoritate Nationala de Reglementare a Medierii. O institutie noua, aflata in subordinea Guvernului, cu autoritate si credibilitate care poate sa puna pe baze noi colaborarea cu partenerii de dialog.
Proiectul meu propune o viziune noua cu privire la primirea in profesia de mediator si in ceea ce privestee pregatirea profesionala continua a mediatorilor. Mai precis propunem infiintarea unui Institut pentru Pregatirea Mediatorilor cu un program de pregatire initiala de un an si stagii de scurta durata.
De asemenea, ne propunem sa elaboram un nou cadru normative, potrivit caruia medierea sa fie procedura prealabila pentru anumite tipuri de litigii si care sa pastreze dispozitiile favorabile dezvoltarii profesiei de mediator, cum ar fi obligatia organelor judiciare, arbitrale si a altor entitati jurisdictionale de a recomanda medierea; posibilitatea incuviintarii acordurilor de mediere pe procedura nelitigioasa; acordarea de ajutor public judiciar pentru plata onorariului mediatorului.
Promovarea medierii si constientizarea factorului politic cu privire la importanta acestei institutii reprezinta un alt obiectiv al programului meu de candidat, alaturi de transparenta decizionala si gestionarea corespunzatoare a bazei material si a fondurilor financiare ale institutiei.
Daca ma intrebati pe mine Progamul meu este complet, concret si realist si poate sa creeze un viitor pentru mediere si mediatori.
– Fiind in prag de alegeri, cum ii sfatuiti pe mediatori sa-si aleaga viitorii membrii ai Consiliului de Mediere?
Daca ar fi sa le dau un sfat mediatorilor, atunci eu ii indemn sa-i aleaga pe acei candidati dedicati profesiei, care au dovedit ca au contribuit la dezvoltarea medierii, ca au capacitati manageriale, spirit intreprinzator si curajul de a schimba lumea. Acesta este tipul de candidat pe care eu l-as alege!
Views: 0