Publicatia economica Bloomberg avertizeaza asupra efectelor pe care le va avea o noua majorare a dobanzii de referinta, ca metoda de temperare a inflatiei. Banca Nationala a Romaniei se reuneste miercuri intr-o noua sedinta in care ar putea decide cresterea dobanzii-cheie de la 2,25% la 2,5%, lucru care va duce si la cresterea ROBOR, in functie de care sunt calculate ratele romanilor.
Saptamana trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca aceste masuri ar putea ajuta la readucerea inflatiei in limitele prognozate pentru 2018. „Isarescu se lupta cu cea mai rapida crestere a inflatiei din ultimii cinci ani si cu cea mai rapida crestere a economiei unei tari din Europa”.
„Romania urmeaza exemplul Cehiei si creste costurile de indatorare, pentru a tine sub control inflatia. Cehii au crescut deja de trei ori dobanda de referinta, desi cresterile au avut loc pe o perioada mai mare de timp. Inflatia a ajuns la 4,7% fata de un exercitiu anterior din februarie, depasind limita superioara a intervalului-tinta de 1,5-3,5% stabilit de Banca Centrala. Potrivit estimarilor guvernului, produsul intern brut, alimentat de reducerile de taxe si de cresterile salariale, ar putea creste cu 6,1% anul acesta”.
„Isarescu a mai spus, saptamana trecuta, ca presiunea deprecierii monedei nationale in fata monedei euro este un motiv pentru a creste dobanda de referinta, in timp ce Banca Centrala urmareste mai degraba scaderea inflatiei. Leul romanesc a castigat 0,2% in fata monedei euro, urmarind tendintele regionale ale unor monede precum coroana ceha sau hrivna ucraineana”, mai noteaza publicatia economica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost obligata sa majoreze de doua ori dobanda de politica monetara din cauza cresterii accelerate a inflatiei, cu efecte ample asupra mediului economic, in conditiile in care deficitul de cont curent si deficitul bugetar au crescut mai mult decat in tarile din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei nationale a fost semnificativa, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul sedintei Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului, avand ca tema ”Evolutia inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei”.
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
BNR a crescut, recent, pentru a doua oara in acest an, rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an.
”Cresterea inflatiei a necesitat majorari ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. In alte tari din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (…) In alte state din regiune, rata inflatiei se afla in interiorul intervalului tintit de bancile centrale”, a afirmat Isarescu.
Guvernatorul a atras atentia ca, spre deosebire de alte tari din regiune, Romania s-a confruntat cu o crestere semnificativa atat a deficitului de cont curent, cat si a deficitului bugetar, evolutii care au pus presiune pe deprecierea monedei nationale.
Views: 0