Romania este pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de accidentele rutiere

0
545
Romania este pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de accidentele rutiere
Romania este pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de accidentele rutiere

Romania este pe primul loc in Europa la numarul de decese din accidentele rutiere, avand o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeana fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, anunta Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA).

„Avem tinta la nivel european reducerea la jumatate a mortilor pe sosele intre anii 2011-2020. Ultimii patru ani au fost destul de duri. Am vazut o stagnare, reduceri mici, ba chiar au crescut in ansamblu in Europa. Suntem departe de a ne apropia de tinta, probabil ca nu o atingem in 2020 si este inacceptabil sa mora lume pe drumurile europene. Este ca si cum doua avioane s-ar prabusi la doua saptamani pe soselele din Europa, cam aceasta este analogia. Este socant. De ce ceea ce este inacceptabil pentru aviatie este acceptat in traficul rutier?”, a precizat Antonio Avenoso, reprezentantul Consiliului European pentru Siguranta Transportatorilor.

In anul 2017, in Europa, conform datelor prezentate de catre reprezentantul consiliului european, 25.250 de persoane au murit in urma accidentelor de circulatie si 135.000 de persoane au fost ranite grav.

Conform datelor statistice, numarul cel mai mic de persoane decedate, rezultate in urma evenimentelor rutiere, se inregistreaza in nordul continentului in timp ce valorile ridicate sunt semnalate in partea de est a Europei. “Daca vorbim despre mortalitatea la un milion de locuitori, mai putin de 28 de morti pe an sunt in Scandinavia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este campion in siguranta rutiera si cu cat mergem spre est creste numarul de morti, Romania fiind cu rosu”, a mai spus Antonio Avenoso.

Vizavi de accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, reprezentantul european a precizat ca ne aflam intr-o situatie paradoxala. In ciuda faptului ca, fata de perioadele trecute, ne putem bucura de un suport de cunostinte bogat in ceea ce priveste circulatia rutiera, numarul de accidente este pe un trend ingrijorator. “Alcoolul si sofatul se exclud reciproc. Desi suntem acum constienti de aceasta legatura, fenomenul in sine in UE este raspandit. 2% din numarul de kilometri condusi sunt condusi de soferi care au o concentratie de alcool peste limita. 1 din 3 recunosc ca au condus dupa ce au baut. 25 la suta, 1 din 4 morti in UE din accidentele rutiere se datoreaza alcoolului. 6.400 de oameni au murit in 2016 din cauza condusului sub influenta alcoolului”, a adaugat Antonio Avenoso.

Reprezentantul Consiliului European pentru Siguranta Transportatorilor a precizat in cadrul conferintei faptul ca la nivel european se fac eforturi in directia prevenirii si combaterii consumului de alcool la volan, iar una dintre masurile pentru care in prezent se poarta discutii aprinse este reducerea limitei legale a alcoolului in sange. “Felicitari Romania pentru ca si-a propus toleranta zero, dar nu toate tarile au asa ceva, unii au 0,2 la suta, in Malta si in unele zone din UK se poate merge pana la 0,8 o limita incredibil de ridicata cu exceptia Scotiei. Nu e suficient sa ai o limita mica de concentratie in sange, trebuie sa o si aplici. La nivel european, 1 din 4 soferi cunostea limita legala de alcool in sange, 36 la suta au raspuns gresit, 37 la suta nu stiau prevederea privind limita de alcool. Limita trebuie aplicata, poti sa ai si zero, daca nu e respectata sau cred ca nu vor fi prinsi, lumea continua sa bea”.

Avenoso a mai explicat ca una dintre metodele de prevenire a accidentelor de circulatie in Europa ar fi utilizarea unor dispozitive anti-alcool montate in interiorul autoturismelor care sa nu permita soferului sa il porneasca in cazul in care acesta a consumat bauturi alcoolice. Drept exemplu a fost data Suedia, tara in care au fost achizitionate peste 100.000 de astfel de dispozitive de blocare folosite in flota comerciala.

Din punct de vedere al numarului de evenimente rutiere, Romania se inscrie intr-o medie europeana, a precizat chestorul de politie Florentin Bracea, seful Directiei Rutiere din cadrul Politiei Romane. “Ne inscriem in media de 20 la suta a Uniunii Europene, limita pentru alcool o avem zero, ne bucura, trebuie sa tinem la zero aceasta limita. Si la nivelul Parlamentului, sunt discutii pentru introducerea alcool-lock pentru cei care au fost cercetati penal pentru alcool. Suntem cumva in aceeasi linie cu Europa. Accidentele grave in ultimii 10 ani, vedem linia mortalitatii, astazi avem ca persoane – 95 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Avem o situatie a accidentelor grave pe fondul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, 2,6 la suta. Cifele sunt sub control”, a declarat Florentin Bracea, seful Directiei Rutiere. Reprezentantii Politiei Rutiere au explicat ca se fac eforturi pentru dotarea agentilor de politie cu dispozitive performante care sa permita intr-un timp cat mai scurt stabilirea unor alcoolemii in cazul verificarilor din trafic.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.