Inca de la sfarsitul anului 2017 se anunta ca intram in anul Centenarului, un an cu o deosebita importanta pentru toti romanii. Astfel, in comert au aparut o serie de produse cu caracter tematic, fie inscriptionat pe produse ” 100″, fie tricolorul.
Nu lipsesc din anul Centenar nici evenimentele socio-cultulare cu aceeasi tema, acestea fiind cele mai apreciate, deoarece satisfactia de a spune ca Romania noastra a implinit 100 de ani este uriasa.
Dar ce sarbatorim mai exact?
In urma cu 100 de ani, la 27 martie 1918 Basarabia se unea cu Romania, mai apoi la 28 noiembrie 1918 se infaptuia unirea Bucovinei cu Romania, in final Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au unit cu Tara Mama la 1 decembrie 1918.
Cele 3 actiuni de unire au dus la realizarea Marii Uniri de la 1918.
Schimbarile care au avut loc in urma Marii Uniri s-au resimtit si in sistemul politic, astfel din cele doua partide politice existente la acea vreme, a ramas doar Partidul National Liberal, caruia in perioada interbelica i s-a opus Partidul National Taranesc condus de Iuliu Maniu.
Viata culturala a cunoscut o dezvoltare si o mai larga apreciere, fiind incurajate de noul statul al Romaniei.
Prin acest sumar, uram tuturor romanilor de pretutindeni ca anul Centenarului sa le poarte noroc si sa-si aminteasca cu drag de evenimentele petrecute in urma cu 100 de ani.
La multi ani, Romania!
Views: 0