România şi alte şase state membre UE au obtinut 2,4 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare

0
163

Fondul de Modernizare al Uniunii Europene a plătit 2,4 miliarde EUR pentru 31 de proiecte în șapte țări beneficiare pentru a ajuta la modernizarea sistemelor lor energetice, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în energie, industrie și transport și pentru a îmbunătăți eficiența energetică. Este cea mai mare plată comună de până acum și va oferi un impuls tranziției ecologice a Europei.

Aceste investiții ajută statele membre respective să reducă dependența de combustibilii fosili ruși, să-și atingă obiectivele climatice și energetice pentru 2030 și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Datorită veniturilor din Sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii, au fost realizate investiții suplimentare în România (1,1 miliarde EUR), Cehia (1 miliard EUR), Bulgaria (197 milioane EUR), Polonia (47 milioane EUR), Croația (88 milioane EUR), Letonia (5 milioane EUR) și Lituania (1 milion EUR).

Sumele plătite astăzi aduc plățile totale din Fondul de modernizare din ianuarie 2021 la aproximativ 7,5 miliarde EUR, de care beneficiază 10 state membre eligibile. Proiectele susținute astăzi se concentrează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.

Finanţat din veniturile din licitaţia certificatelor de emisii din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE, Fondul de modernizare mobilizează resurse semnificative, care pot ajuta statele membre beneficiare să susţină investiţiile în conformitate cu Planul REPowerEU şi pachetul Fit For 55. Acesta operează sub responsabilitatea statelor membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.