Primul aparat din Romania care face ecografii cardiace 4D neinvazive, comparabile cu cele realizate in cele mai avansate centre medicale din Europa, se afla la Centrul Medical Speranta din Craiova.
Medicii din echipa au inceput sa il foloseasca inca din luna ianuarie a acestui an si au evaluat pana acum un numar de peste 200 de cazuri prin aceasta metoda.
Ecocardiografia 4D este recomandata atunci cand la varianta 2D apar anumite modificari, dar si ca o ecografie initiala, pentru ca permite depistarea unor boli cardiovasculare inainte ca acestea sa aiba manifestari evidente, in stadiu preclinic.
Astfel, medicul poate initia un tratament sau indica alte investigatii inainte ca boala cardiaca sa se manifeste cu pagube ireversibile. Un alt avantaj al acestui tip de ecografie este faptul ca poate fi efectuata si repetata ori de cate ori este necesar, pentru o monitorizare atenta, inclusiv de catre femeile insarcinate si copiii mici, fara a afecta sanatatea pacientului, neexistand riscul iradierii.
Ecografia 4D este o procedura rapida, ce ofera de fiecare data informatii complexe si complete asupra functiei cardiace, avand o rezolutie buna, cu rezultate comparabile cu RMN-ul cardiac.
„Ne bucuram ca putem sa le oferim pacientilor nostri cea mai avansata forma de ecocardiografie transtoracica, cea 4D. Am avut deja multe cazuri in care aceasta si-a dovedit eficacitatea. De exemplu, un pacient caruia i se spusese de un alt medic ca nu mai poate suporta o interventie, pentru ca fractia de ejectie era redusa, a aflat cu ajutorul ecocardiografiei 4D ca se afla la momentul optim pentru o interventie chirurgicala sau, in cazul unor pacienti tineri, care fumau si pareau a nu avea afectata inima, am observat modificari la 4D care impuneau schimbarea stilului de viata, renuntarea la fumat si chiar folosirea unor metode invazive, acestia prezentand risc de infarct”, a declarat Radu Popa, medic cardiolog la Centrul Medical Speranta.
Ecocardiografia este cea mai importanta si cea mai frecvent utilizata metoda imagistica din domeniul cardiologiei, datorita costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (RMN cardiac, CT cardiac) si, de asemenea, datorita lipsei iradierii.
Ecocardiografia 4D este extrem de utila in cazul unor boli cardiace diagnosticate, cum ar fi insuficienta cardiaca cronica, boala cardiaca ischemica, boala valvulara cardiaca, amiloidoza, cardiomiopatie hipertrofica, cardiomiopatie dilatativa, boli cardiace congenitale, miocardita, neoplasme, HTA, diabet, dar si inainte si dupa o interventie chirurgicala la inima. Totodata, aceasta este folosita si pentru urmarirea pacientilor cu tratament oncologic care sufera afectare cardiaca datorita chimioterapiei.
In cazul lipsei unui diagnostic cardiac, ecocardiografia 4D se recomanda si cand exista simptome precum dificultate in respiratie, oboseala excesiva, umflarea picioarelor, dureri toracice, palpitatii ale inimii sau dereglari de ritm cardiac.
Acest ecograf 4D, care se afla in Centrul Medical Speranta, implementeaza ultimele protocoale ecografice recomandate de Societatea Europeana de Imagistica si Ultrasonografie din anul 2018.
Views: 2