S-a deschis Muzeul National Constantin Brancusi de la Targu Jiu, la 144 de ani de la nasterea sculptorului

0
368

Muzeul National „Constantin Brancusi” s-a deschis miercuri, la Targu Jiu, cu ocazia Zilei Nationale Brancusi, la 144 de ani de la nasterea sculptorului.

Evenimentul a cuprins o reprezentatie sand-art poveste Brancusi, semnata de artistul plastic Gabriel Rusu, care a desenat, cu ajutorul nisipului, cateva opere, dar si chipul sculptorului.

De asemenea, a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie „Brancusi e al nostru”, care cuprinde fotografii care surprind atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brancusi, imagini din donatia Centrului Pompidou catre Muzeul National de Arta al Romaniei, precum si alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei fara Sfarsit, imprimate dupa cliseele realizate de inginerul Stefan Georgescu-Gorjan.

In cadrul vernisajului, profesorul Mircea Suchici, de la Opera Romana din Craiova, a sustinut un micro-recital de violoncel solo.

„Noi il consideram a fi un eveniment istoric, este prima expozitie care se organizeaza in aceasta institutie din momentul in care ea a fost declarata sediu al Muzeului National ‘Constantin Brancusi’. Este o expozitie temporara, este vorba despre cateva fotografii documentare din colectia Centrului Pompidou, donate catre Muzeul National de Arta al Romaniei, si alte 32 de fotografii document din arhiva inginerului Georgescu-Gorjan, fotografii donate Centrului Brancusi de la Targu Jiu de catre doamna Sorana Georgescu-Gorjan”, a declarat directorul interimar al Muzeului National „Constantin Brancusi”, Denisa Suta.

Prezent la eveniment a fost si secretarul de stat in Ministerul Culturii, Liviu Bratescu, care a vorbit despre importanta lui Brancusi in cultura si societatea romaneasca.

„Ministerul Culturii este preocupat ca in acest an sa puna in miscare Muzeul National ‘Constantin Brancusi’ si asta pentru ca realizam cu totii importanta, locul si contributia pe care o are Constantin Brancusi in cultura romaneasca. Cred ca ne-am obisnuit cu totii sa vorbim, in zbuciumul acesta al societatii romanesti, de o lipsa a modelelor, mai ales pentru noua generatie, ori noi credem, noi, PNL, noi, echipa de la Ministerul Culturii, credem ca o personalitate precum Constantin Brancusi poate fi adus in atentia publicului, a iubitorilor de arta, de cultura romaneasca autentica pentru a putea oferi, nu doar noii generatii, un adevarat model. (…) Evenimentul de astazi pune in valoare o cladire monument istoric”, a spus Liviu Bratescu.

Muzeul functioneaza in Casa Ganescu, monument istoric de secol XIX, situat in centrul municipiului Targu Jiu. Aici a locuit Constantin Brancusi in perioada 1937-1938. In aceasta locatie, Brancusi si-a amenajat atelierul unde realiza schitele si se consulta cu inginerii, in privinta realizarii operelor. Mai mult decat atat, aleile din curtea Casei Ganescu au fost gandite si trasate de Constantin Brancusi, aici existand si in prezent obiecte aduse de marele artist, printre care pietre de diverse forme, pe care artistul le-a gandit ca fiind mese de gradina. Pe langa aceste piese, in curtea Casei Ganescu se afla o masa de piatra asemanatoare cu Masa Tacerii, realizata de Constantin Brancusi, in perioada in care artistul lucra la realizarea ansamblului.

„Aceasta cladire in care functioneaza, incepand de astazi, Muzeul National ‘Constantin Brancusi’ are o amprenta Brancusi pentru ca el a locuit aici pe perioada in care a lucrat la Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor’, gradina cladirii poarta amprenta Brancusi, pentru ca Brancusi a adus cativa trovanti si a numit-o ‘Gradina cu vietati de piatra’, deci practic numai imobilul in sine reprezinta un loc cu incarcatura Brancusi pe care oamenii pot sa vina sa-l vada. Muzeul a fost infiintat prin lege in 2015, vreo patru ani nu s-a intamplat nimic, am avut ambitia sa il deschidem de Ziua Nationala Brancusi in acest an, am reusit acest lucru, au fost eforturi destul de mari. Pe viitor, gandim si alte proiecte, piese pe care le putem lua cu imprumut de la alte muzee din tara sa le aducem la Targu Jiu si sa le expunem aici”, a afirmat presedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vilceanu.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat in 15 iulie 2015 decretul pentru promulgarea legii privind infiintarea Muzeului National „Constantin Brancusi”.

Sursa : Agerpres

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.