Sahara are o copie mica situata chiar langa Dabubeni

0
897
Sahara are o copie mica situata chiar langa Dabubeni
Sahara are o copie mica situata chiar langa Dabubeni 1
Sahara are o copie mica situata chiar langa Dabubeni

Temperaturile de foc transforma pământurile în deşert. Chiar lângă Dabuleni, comuna care ne dă cei mai gustoşi pepeni, se află Sahara Olteniei. 80 de mii de hectare de teren sunt acoperite cu dune de nisip, un fenomen straniu pentru Romania. Oamenii care locuiesc aici se chinuie să îşi ţină recoltele vii. Mai ales că sistemele de orogaţii sunt o raritate, iar ploaia vine mai rar decât ar trebui.

Fermierii s-au hotarat sa exploateze mai bine terenul arid care, in ultimii ani, in lipsa irigatiilor, se transforma in desert. Asa ca au aclimatizat soiuri care traiesc in regiuni tropicale si spera sa iasa in profit, in locul numit…”Sahara Olteniei”.

In 2012 Gazeta de Sud scria despre aceasta problema si chiar a tras un semnal de alarma .

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că va face lobby la nivel înalt pentru subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii. „Agricultorii noştri merg cu aceleaşi produse pe pieţele externe, dar la noi nu există subvenţiile pe care le au, de exemplu, ungurii. Românii dau din buzunar bani. Oamenii noştri se aleg doar cu munca şi îşi lasă sănătatea pe câmp. Lipsa irigaţiilor este una dintre problemele importante, pentru că anul trecut, agricultura chiar a salvat România“, a spus Prioteasa.

Din pacate a ramas doar ca lobby pentru ca nici acum autoritatile nu au facut nimic pentru Sahara Olteniei care ramane la fel de cativa ani buni .

Tot in acel interviu aflam cat costa apa si mare atentie suntem in … Romania ! 

In Dăbuleni, o udare de cinci ore a ajuns să coste 250 de lei pe hectar, susţine primarul oraşului, în cazul în care sistemul de irigaţii ar funcţiona. „Oamenii sunt nemulţumiţi de presiunea apei pe care o plătesc atât de scump. Uneori este bună, alteori nu“, a adăugat Drăgoi. Având în vedere că un proprietar de teren are nevoie să ude câteva hectare cultivate, la interval de câteva zile (în condiţiile în care nu plouă), apa pentru irigaţii ajunge să fie comparabilă la preţ cu aurul sau cu barilul de petrol. 

 

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.