Sarbatoarea Poeziei – Festivalul Mondial De Poezie Mihai Eminescu , Editia A VI-A – 16-21 Septembrie 2018

0
812

Sarbatoarea Poeziei – Festivalul Mondial De Poezie Mihai Eminescu , Editia A VI-A – 16-21 Septembrie 2018 1Cea de-a VI-a editie a Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu se va desfasura intre 16-21 septembrie 2018, din convingerea generala ca scriitorul e vrednic de faima, iar poezia are capacitatea de a provoca un extaz comun si emotii ce desavarsesc Fiinta.

De ce poezie, cand lumea si mai nou si natura si-au iesit din matca lor fireasca, iar visarea si iubirea si-au pierdut consistenta, daca nu si anotimpul bucuriei si al implinirii? O civilizatie incepe sa dispara cand omul nu mai poate sa-l intalneasca pe celalalt. Avem nevoie de poeti pentru ca ei ne indeamna sa vedem realitatea si ne ofera, prin cuvintele si trairile lor, ratiunea de a spera, de a deslusi taine si a intelege rostul vietii si al frumusetii. Fiind forma privata a utopiilor noastre, poezia continua sa existe ca si un limbaj universal, aidoma muzicii, picturii, dansului etc., mijlocind legatura intre oameni, ea se constituie ca ultimul refugiu al omului liber. Parafrazandu-l pe Cioran, poetul poate sa fie asemuit cu un plugar in Sahara, cand gandurile si cuvintele lui prefac nisipul in oaze si in racoare, cu un azur decolorat de tacere si doruri.

Sarbatoarea Poeziei – Festivalul Mondial De Poezie Mihai Eminescu , Editia A VI-A – 16-21 Septembrie 2018 2

Poeti din 40 de tari isi vor da intalnire la Craiova, dintotdeauna o metropola a culturii, cu profunde veleitati ale spiritului si fiorului estetic, in anul ce consfinteste un veac de la Marea Unire, temeiul unei noi constiinte nationale si al unui neam al carui mers s-a auzit de-atatea ori in lume.

Poeti importanti, mari creatori din Argentina, Columbia, Maroc, Lituania, Algeria, India, China, Portugalia, Franta, Chile, Serbia, Bulgaria, Italia, Turcia, Belgia, Albania, Moldova, Ungaria, Macedonia, Slovacia etc. vin la Craiova, pentru ca tot mai mult credem ca e nevoie de noi provocari, de altfel de ambitii, dar si de un exces de perspectiva literara pentru a reusi impreuna. Caci, trebuie sa traim in cultura, pentru a fi victoriosi unii langa altii.

Sarbatoarea Poeziei – Festivalul Mondial De Poezie Mihai Eminescu , Editia A VI-A – 16-21 Septembrie 2018 3

Marea Patrie, cea a Poeziei, ne aduna pe noi toti, poeti si cititori, la o altfel de sarbatoare, deoarece, din pacate, societatea de astazi a obosit de atata civilizatie tehnologica, constiinta asfinteste, doctrinele nu mai au vlaga, ne-a disparut surasul si am devenit tot mai tristi si indiferenti. In aceste circumstante, se simte o nevoie tot mai acuta de ranforsare a acestei familii a poeziei fara frontiere, de a preamari mostenirea spirituala, dar si capacitatea de a merge la intalnirea cu celelalte popoare ale lumii.

Budha credea ca traim in frica si de aceea nu traim, adica suntem fiinte fara existenta. Iata ca a venit vremea sa traim in iubire si frumos, in concordie, sa-i ascultam si sa-i intelegem si pe altii.
Acest lucru e posibil doar prin poezie.

Ion Deaconescu

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.