SC Termo Craiova S.R.L – un faliment amanat din cauza pandemiei

0
855
SC Termo Craiova S.R.L - un faliment amanat din cauza pandemiei
SC Termo Craiova S.R.L - un faliment amanat din cauza pandemiei

Administratia PSD lasa in urma in Craiova un adevarat dezastru. Un oras care se depopuleaza, in care investitorii nu mai vor sa vina si din care locuitorii pleaca, birocratie, coruptie, servicii publice ineficiente.

Dar aceasta este doar partea vizibila a icebergului. In adanc, problemele sunt mult mai grave si vor afecta grav orasul in urmatorii ani.

Regia de Termoficare, o adevarata bomba cu explozie intarziata
Totul a inceput cand primar a devenit Olga Vasilescu, care a numit la conducerea Regiei de Termoficare lipitori de afise, fara nicio experienta in domeniu. Rezultatul: investitiile au incetat, datoriile s-au acumulat si in 2015, la trei ani dupa ce Olguta Vasilescu era primar, Regia a intrat in insolventa. Datoriile erau de peste 70 de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia si 15 milioane de euro la bugetul de stat si bugetul local.

Dupa intrarea in insolventa a fost numit un administrator judiciar, care, teoretic, a venit cu un plan de redresare al regiei. Plan care este aprobat periodic de catre adunarea generala a creditorilor si apoi de un judecator sindic. Iar unul dintre principalii creditori ai regiei este, ati ghicit, Primaria Craiova. De la intrarea in insolventa, Termo Craiova nu a mai dispus de resursele necesare achitarii redeventei anuale de 300.000 de euro, majorand astfel in cursul procedurii datoria fata de primarie. Astfel, la data intrarii in insolventa, datoria era de 3,5 milioane de euro, iar acum ea este de 5 milioane de euro.

Cu toate acestea, din incasarile acestei regii falimentare au fost platite 2 milioane de euro catre administratorul judiciar care a dus regia din insolventa in faliment. In acest timp, creditorii nu au incasat nici jumatate din aceasta suma. Practic, primaria a gasit mijlocul sa mai scoata niste bani dintr-o regie pe care o falimenta cu buna stiinta.

La inceputul lunii martie in instanta, judecatorul sindic va aproba, cel mai probabil, falimentul Regiei.

O noua societate, fara licenta de exploatare

Primaria a infiintat o noua societate care va prelua o parte din activele fostei Regii de Termoficare. Dar noua societate nu are licenta de exploatare, iar contractul de delegare de gestiune nu se mai poate face prin incredintare directa, ci prin licitatie.
Apoi ea va putea prelua doar bunurile aflate in patrimoniul public al orasului si date in administrare regiei. Adica reteaua de conducte. Celelalte bunuri (pompe, echipamente etc.) va trebui scoase la licitatie si, daca primaria vrea ca noua societate sa le poata folosi, va trebui sa le cumpere. Toata aceasta procedura ar trebui sa se desfasoare fara ca activitatea de furnizare de apa calda sa se opreasca.

De asemenea, noua societate nu va fi platitoare de TVA, pentru ca nu poti convinge ANAF-ul sa iti dea acest statut cand tu tocmai ai tras o teapa bugetului de stat de aproape 12 milioane de euro. Prin urmare, toate preturile pe care noua societate le va practica vor fi mai mari cu 19%. In plus, in bugetul pe acest an nu este prevazut niciun leu (cu exceptia subventiei) pentru functionarea noii societati. Or, o astfel de structura are nevoie de o capitalizare de cel putin 4 milioane de euro, bani necesari pentru plata furnizorilor si salariilor in primele luni de functionare etc.

Pierderi de 54% in lunile de iarna
Si pana acum nu am vorbit nimic despre lipsa totala de investitii in infrastructura. Sub strazile din Craiova exista 500 de km de conducte ingropate. Inlocuirea lor a fost intrerupta dupa ce L.O.V. si-a preluat mandatul, pentru ca, dupa parerea ei, „erau bani ingropati pe care nimeni nu ii vede“. Aceeasi politica a preluat-o si Genoiu, si rezultatul este o retea care in curand va fi inutilizabila, cu defectiuni tot mai grave iarna de iarna.

Retelele sunt dezechilibrate, ca urmare a debransarilor, si eficienta este foarte scazuta. Pierderile reale de agent termic in lunile de iarna sunt de 54%, in conditiile in care pierderile tehnologice acceptate sunt de 19,7%. Cu alte cuvinte, din 100 de gigacalorii cumparate, societatea vinde doar 46 de gigacalorii. Restul se pierd.

Acest tablou sumbru este doar unul sumar. Realitatea este mult mai dura. Termoficarea este una dintre cele mai grele mosteniri pe care Olguta Vasilescu si Genoiu le vor lasa viitoarei administratii in vara, cand votul craiovenilor ii va izgoni din primarie.

Falimentul asteptat de toti ..

Pe 6 iulie 2020, s-a derulat inca un termen in procesul de insolventa al SC Termo Craiova. Desi toata lumea, creditori, Termoficare, populatie se asteapta ca instanta sa pronunte falimentul de la un tremen la altul. Aceasta a tot amana decizia finala. De aceasta data, motivul amanarii s-a datorat faptului ca furnizorul de caldura al orasului i-a cerut judecatorului sindic sa-i prelungeasca perioada de reorganizare cu inca un an.

Instanta de judecaa a Tribunalului Mehedinti a dat un nou termen in dosarul de insolventa al SC Termo Craiova. Pe 24 august 2020, instanta trebuie sa decida daca declara falimentul sau prelungeste insolventa furnizorului de caldura din Craiova cu inca un an.

Termo a cerut prelungirea insolventei

Este cunoscut faptul ca la termenul anterior, din luna mai, Termo a cerut prelungirea cu inca un an a insolventei. A incercat in acest fel sa profite de starea de urgenta instiuita in perioada pandemiei de COVID-19 si de prevederile Legii nr. 55/2020.

„La ultimul termen, noi am facut o cerere in baza Legii nr. 55/2020 care ne da voie, datorita starii actuale, sa prelungim planul de reorganizare, ceea ce ne-ar duce pana in martie 2021. Acum administratorul judiciar aduna creditorii, voteaza planul pe care l-am propus noi, apoi merge la instanta. In cele din urma decizia este data de instanta”,spunea la acel moment Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL.

Ramanea insa la latitudinea judecatorului sindic, dar si a creditorilor sa aprobe solicitarea furnizorului de caldura. Numai ca intre timp, principalul creditor, CEO a contestat solicitarea termoficarii. Drept urmare, instanta a dat un nou termen in Dosarul nr. 140/63/2015

Reorganizare

Reamintim, Termo este in insolventa incepand cu 18 martie 2015, ca urmare a cererii depuse de Complexul Energetic Oltenia, creditor care a invocat o creanta de 277.125.559,94 lei.

Conform tabelului definitiv al creantelor, publicat de administratorul judiciar SIOMAX SPRL in iulie 2015, masa credala se cifreaza la 373.628.176,09 lei. Atunci, Tribunalul Dolj a declarat insolventa. A admis planul de reorganizare a activitatii SC Termo, pe trei ani, propus de administratorul judiciar, Siomax SPRL din Targu Jiu.

Views: 5

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.