Scadenta imprumutului de criza a sosit . Trebuie sa platim in mai o suma importanta catre UE si Banca Mondiala

0
149
Scadenta imprumutului de criza a sosit . Trebuie sa platim in mai o suma importanta catre UE si Banca Mondiala 1
Scadenta imprumutului de criza a sosit . Trebuie sa platim in mai o suma importanta catre UE si Banca Mondiala

O nouă scadenţă a împrumutului stand-by contractat în 2009 de România de la Uniunea Europeană şi Banca Mondiala va avea loc în mai. Ţara noastră trebuie să plătească atunci o tranşă de 35,8 milioane de euro, întreaga sumă reprezentând dobânzi şi comisioane, potrivit datelor transmise Agerpres de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Din această sumă, 33,8 milioane de euro vor merge către Uniunea Europeană, iar restul de 2 milioane de euro trebuie rambursaţi către Banca Mondiala, scrie Agerpres. În acest an, România are de plătit 1,26 miliarde de euro către Uniunea Europeană şi Banca Mondiala. Din această sumă, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi şi comisioane. Peste 1,25 miliarde de euro urmează a fi rambursate UE şi doar 9 milioane de euro către Banca Mondiala.

Citeste si :  Victor Ponta, dezvaluire despre banii romanilor

Până în 2023, România mai are de plătit peste 4,7 miliarde de euro către Banca Mondiala şi UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 3,71 miliarde de euro. În 2016, România a plătit 113 milioane de euro către UE şi Banca Mondiala.

Cea mai mare parte a sumei a fost rambursată către Uniunea Europeană, respectiv 104 milioane de euro.

Către Banca Mondiala au mers 9,1 milioane de euro. În 2015, statul a rambursat peste 1,83 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondiala. De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI.

Către această instituţie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) şi eliberarea primei tranşe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).

Citeste si :  Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Uniunea Europeana nu este ceva abstract, departe si strain de Romania!

România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având în prezent o cotă de participare de 1030,2 milioane DST (0,43% din cota totală).

 

 
Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.