Orasul are nevoie ca guvernul sa-i returneze 60% din impozitul pe venituri. Cheltuielile sociale care i s-ar pune in carca ar taia veniturile pana la cota de 45%, „mult sub nivelul de finantare de care avem nevoie“, acuza primarul Mihail Genoiu.
Scandalul privind bugetul de stat pe 2019 este departe de a se fi incheiat. La inceputul acestei saptamani, Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) a acuzat guvernul de lipsa de transparenta, exprimand temeri ca municipiile vor primi mult mai putini bani decat anul trecut. Primarii au spus ca au aflat din presa despre cotele din impozitul pe venit care urmeaza sa fie alocate prin Legea bugetului de stat pe 2019, respectiv 20% la bugetul local al judetului, 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor – fata de procentul de 60% solicitat de structurile asociative si 30-35 pentru echilibrarea bugetelor locale – fata de procentul de 20% solicitat. Sumele care se vehiculeaza pentru municipii l-au nemultumit si pe primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
„Ceea ce a sustinut asociatia oraselor a fost alocarea unei cote de minimum 60% din impozitul pe venitul global (IVG). Si acum, ca sa intelegeti mecanismul; anul trecut, noi am avut o cota de 43,5%, la care s-a adaugat acea echilibrare. Aceste sume adunate duceau spre un procent de 60%. Deci 60% este proiectul pe care noi, daca il primim din total impozit pe venit, ne-ar asigura functionalitatea in parametri normali“, a declarat Genoiu, in cadrul sedintei de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.
Pentru ca nu au primit niciun raspuns la solicitarile lor, reprezentantii primarilor au mers la guvern. Ultima propunere facuta de consilierul premierului, Darius Valcov, si ministrul de finante, Orlando Teodorovici, nu este deloc de natura sa linisteasca apele: alocarea a 60% din IVG, dar la pachet cu unele cheltuieli sociale, pe care acum le face guvernul. Oricum ai face socoteala insa, tot la un buget mai mic iesi, spune Genoiu. „Cheltuielile legate de asistenta sociala sunt foarte mari. Din primul calcul al nostru depaseste undeva procentul de 12-15%. Asta inseamna ca ne bucuram ca luam 60%, dar scadem 15% si ajungem la 45%, mult sub nivelul de finantare de care avem nevoie. Speram sa avem acel 60%, dar fara preluarea cheltuielilor sociale, pentru ca atunci este o problema destul de complicata“, a concluzionat acesta.
Views: 0