

Serviciul de permise de conducere si certificate de inmatriculare a vehiculelor ar putea fi descentralizat incepand cu data de 1 ianuarie 2019, daca Parlamentul va adopta un amendament aprobat marti de Comisia speciala pentru elaborarea Codului administrativ.
„Este vorba despre a descentraliza serviciile deconcentrate care sunt astazi in judete, in subordinea prefecturilor sau alte servicii publice. De fapt, este vorba de imbunatatirea acestor servicii publice pentru cetateni. Cetateanul, astazi, pe sistemul de regim permise de conducere are o problema in foarte multe judete, unde asteptarea candidatului care vrea sa dea concursul sau examenul pentru permisul de conducere se amana foarte multe luni din diferite probleme de infrastructura sau de personal. Si atunci amendamentul nostru a privit in perspectiva descentralizarii acestui serviciu, ca cei de la consiliul judetean sa poata interveni si sa poata imbunatati acest serviciu public pentru cetatean si am propus ca ceea ce astazi este in coordonarea prefectului – adica regimul de permise de conducere si certificate de inmatriculare a vehiculelor – sa fie descentralizat de consiliile judetene, cu termen de aplicare din 1 ianuarie 2019. Daca se adopta aceasta formula in Codul administrativ, mai este timp suficient pentru ca actele subsecvente care trebuie elaborate si adoptate pentru punerea in aplicare a acestei masuri sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019 si sa avem o trecere etapizata din acest punct de vedere, dar consiliile judetene sa poata interveni pentru imbunatatirea acestor servicii publice”, a precizat senatorul UDMR Cseke Attila, initiatorul amendamentului.
El a adaugat ca nu sunt probleme de interventie a autoritatilor locale pe procedura de emitere, ci doar de a face conditiile mult mai bune de exercitare a acestui serviciu public.
„Nu se schimba sistemul de emitere a permiselor de conducere, care este un sistem securizat intr-un fel, cu date personale s.a.m.d., asa cum si emiterea cartilor de identitate tot un sistem descentralizat este si sunt emise intr-un sistem securizat. Deci nu va interveni consiliul judetean in regimul permiselor de conducere. Nu trebuie confundat regimul lor cu prestarea acestui serviciu public”, a afirmat senatorul.
In context, deputatul liberal Victor Paul Dobre a criticat aceasta propunere, sustinand ca prin aplicarea acesteia vor aparea „probleme de teritorialitate, ceea ce acum nu e”.
Un alt amendament care a suscitat discutii a fost cel propus de Cseke Attila si adoptat de comisie, referitor la reintroducerea cuvantului „etnic” in definitia judetului.
„Este o prevedere care e in vigoare in legislatia din Romania din 1968, deci anul acesta se fac 50 de ani, in care la definitia judetului sunt avute in vedere conditiile sociale, economice si etnice si traditiile culturale si de legatura intre locuitorii unui judet. In proiect, dintr-o eroare, credem noi, cuvantul acesta ‘etnic’ a fost eliminat si am propus reintroducerea lui, care nu creeaza o problema, dar reflecta realitatea din tara. Practic, aici am putea sa spunem ca nu mai avem cetateni care apartin de alte etnii decat majoritatea”, a sustinut deputatul UDMR.
El a adaugat ca nu este o chestiune de substanta care sa modifice limitele teritoriale ale unor judete, „pentru ca ele sunt formate pe baza acelei legi de acum 50 de ani si sunt si astazi in vigoare”.
„Deci nu a creat probleme aceasta reglementare, dar eliminarea acestui cuvant ar insemna ca practic contestam realitatea din teren, ceea ce nu cred ca este de dorit, deci nu e o adaugire, ci revenirea la normalitatea pe care am avut-o pana acum”, a aratat Cseke Attila.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a avut obiectii si la acest amendament.
„Noi avem o pozitie ferma – economie, drepturi, dar nu in impartire administrativ-teritoriala pe criterii etnice. Este o discutie care poate duce foarte departe”, a punctat Dobre.
Comisia a incheiat luni dezbaterea proiectului de Cod administrativ, insa discutiile continua pe o serie de articole amanate din diverse motive.
Views: 0