Școala Gimnazială Filiași – 190 de ani de la înființare

0
381

Şcoala filişană este legată de boierii filişeni Dimitrie şi Tache Filişanu. Ea face parte din cele 200 de şcoli care au funcţionat în anul şcolar 1838-1839 în satele Ţării Româneşti.
Această şcoală ocupă un loc aparte, fiind aşa cum considera istoricul G. D. Iscru “prima şcoală publică în care s-a început învăţătura”, fiinţând , încă din 1833.
Deci şcoala exista în iunie 1838, când Dimitrie Filişanu solicita Inspectoratului Şcolii Centrale din Craiova “un trup de table pedagogice”. La 22 iunie 1838 Şcoala din Filiaşi îşi deschide cursurile în “hodaia cea mare” a Casei Sfatului cu 58 de elevi.

În 1882 școala din Filiași era„ cea mai populată din plasa Jiul de Sus” , cu un efectiv de 107 elevi, aceasta mai fiind frecventată și de 65 de dorobanți și 4 călărași. La sfârşitul secolului al XIX-lea, datorită creşterii numărului elevilor, la Filiaşi a fost adus încă un dascăl.
În anul 1884 funcționau două școli primare, una de băieți și una de fete. În anul 1919 la cele doua școli erau 8 învățători, acestea fiind considerate„școli de tip urban”.
În anul 1957 se construieşte un nou local de învăţământ cu două nivele ce dispunea de 8 săli de clasa si 2 laboratoare. In 1964 s-a construit si o cladire cu un nivel în care initial a funcţionat o cantină, 2 sali de clasa şi vestiare pentru baza sportivă.
În anul 1968 a fost dat în folosinţă localul mare (nou) al școlii, construit pe trei nivele, acesta având 19 săli de clasa, 3 laboratoare, secretariatul, serviciul de contabilitate, arhiva, birourile directorilor, iar în 1974 pe latura de nord a incintei școlii a fost construită sala de sport.

În prezent şcoala din Filiaşi este cea mai mare şcoală gimnazială din judeţul Dolj, fiind constituită din școala de centru și alte 6 structuri , numărul total al elevilor fiind de 1497.
Școala se mândrește cu rezultate foarte bune la examenele de Evaluare Națională, la olimpiade și concursuri școlare. Fiecare an școlar este un prilej de afirmare pentru elevi , aceștia obținând medii foarte bune la Evaluarea Națională și un numar impresionant de premii, precum și participări meritorii și premii la fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
La mulți ani , Școala Gimnazială Filiași, cu ocazia sărbătoririi celor 190 de ani de la înființare!❤❤❤

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.