Scrisoare deschisa a Cadrelor didactice ale Colegiului Stefan Odobleja

0
144

Scrisoare deschisa – Blat si/sau meci cu miza ascunsa
Cum a inceput meciul, stim din documentele publicate pe site-ul Primariei Municipiului Craiova, noi, Colegiul Stefan Odobleja, nu am fost nici macar spectatori la fluierul de inceput al meciului. Intr-o sedinta organizata de primarie, pe 7 martie 2018, a fost primul fluier al partidei, care a avut ca scop tragerea la sorti a terenului. La aceasta prima intalnire au participat Inspectorul Scolar General, Inspectorul Scolar General Adjunct, Rectorul Universitatii din Craiova, Directorul Liceului Voltaire.
Dupa acest moment, au avut loc un fel de pase de incalzire intre Liceul Voltaire, care amintea ca se facuse tragerea la sorti pentru alegerea terenului, si PMC, preocupat de punerea in scena a meciului.
Catre noi, Colegiul Stefan Odobleja, prima pasa a fost in data de 21 mai 2018, cand, printr-o adresa a Directiei de Patrimoniu a PMC din data de 8.05.2018, Consiliul de administratie al scolii a fost rugat sa ia la cunostinta ca un corp de cladire ne va fi luat din administrare. Nu ni s-a cerut acordul, nu ni s-a comunicat nimic altceva decat ca: „in sedinta de la sediul PMC, din data de 7 martie 2018, a fost identificat un corp de cladire din incinta scolii noastre care corespunde cerintelor solicitate de Liceul Voltaire”. A fost mai degraba un sut.
Pe 31.05.2018, PMC paseaza catre ISJ, solicitand tardiv numarul claselor si numarul elevilor scolarizati doar de catre Colegiul Stefan Odobleja, din anul 2012, pana in prezent. ISJ paseaza inapoi pe 18.06.2018, apreciind pe baza numarului de clase in scadere ca poate fi posibila eliberarea unor spatii astfel incat procesul instructiv educativ sa nu fie afectat si sa fie similar celui din anul scolar 2017-2018. De remarcat ca purtatorul de cuvant al ISJ spunea in Gazeta de Sud, intr-un articol din data de 18 iunie 2018, ca nu s-a gasit solutie pentru Liceul Voltaire.
E mai degraba un schimb de pase intre ISJ si PMC menit doar sa tina mingea in joc pana la finalul partidei, caci, altfel, ne intrebam daca PMC a cerut cifra de scolarizare a Liceului Voltaire, in 2016, cand i-au preluat in reteaua scolara de stat si aveau in jur de 100 de elevi, nicidecum 300 cum specifica legea. Sau de ce nu au cerut si numarul salilor de clasa diponibile la Colegiul Stefan Odobleja? Asa era fair-play. Cifra de scolarizare in scadere invocata de catre PMC ca fundament al aceste hotarari nu este un motiv corect. Colegiul Stefan Odobleja, ca toate celelalte licee din Craiova, a avut cifra de scolarizare in scadere incepand din 2011 pana in prezent. Drept urmare, colegiul nostru si-a diversificat oferta scolara, avand in prezent un numar de mare de specializari, asta implicand reorganizarea spatiilor ca urmare a numarului mare de laboratoare si sali specializate necesare desfasurarii procesului instructiv-educativ, conform programelor scolare si normativelor in vigoare. Toate transformarile erau cunoscute, avand in vedere ca lucrarile de reabilitate au fost efectuate prin proiecte avizate de catre PMC si ca functiunea spatiilor este reflectata in SIIIR, coordonat de catre ISJ.
De parca nu era suficient de derutant schimbul de pase din teren, intercepteaza mingea fostul director al colegiului nostru, care, pana in acel moment, statuse mai mult in vestiarele echipei adverse, si trimite un sut catre ISJ. Printr-o adresa trimisa catre ISJ pe 14 iunie 2018, directorul apreciaza ca exista posibilitatea reorganizarii spatiilor, astfel incat clasele evacuate din cladirea cedata sa poata fi relocate. Fara sa le lase timp sa se dezmeticeasca, speriat de gandul ca cele declarate nu sunt sustinute de realitatea din scoala, trimite un alt sut catre PMC pe 26 iunie 2018, cand instiinteaza primaria ca relocarea celor 15 clase evacuate din Pavilionul Scoala, dat in administrare Liceului Voltaire, implica transformarea in sali de clasa a unui numar de 12 laboratoare si 3 sali specializate din Pavilionul Laboratoare care a fost reabilitat cu fonduri nerambursabile prin proiectul Lucrari de reparatii capitale corp laboratoare la Colegiul „Stefan Odobleja” Craiova, proiect aflat in monitorizare ex-post pana in decembrie 2020. La ambele pase, este secondat de administratorul de patrimoniu al Colegiului Stefan Odobleja. Ca urmare a acestei ultime pase, ISJ i-a dat cartonas rosu si l-a trimis pe banca de rezerve, numind un alt director la Colegiul Stefan Odobleja. Si acesta a facut aceeasi greseala, numai ca, de data aceasta, a sutat direct catre Ministerul Educatiei Nationale, instiintand institutia de problema cu care ne confruntam: lipsa spatiilor si, in consecinta, program orar redus la 40 minute ora. A avut aceeasi soarta. La fel si urmatorii doi directori. Patru cartonase rosii a dat ISJ directorilor de la Colegiul Stefan Odobleja pe tot parcursul anului scolar 2018-2019.
In saptamana premergatoare adoptarii hotararii din 28 iunie 2018, profesorii Colegiului Stefan Odobleja, asistand neputinciosi la meciul fara noima in care toti jucatorii pareau ca fac parte din aceeasi echipa, au facut incercari disperate de a participa la acest joc. In zadar, caci arbitrul, Consiliul Local Craiova, fluiera scurt si incheie meciul in favoarea Liceului Voltaire, desi noi, Colegiul Stefan Odobleja, nu am avut nicio interceptare.
Drept urmare, ne-am constituit in echipa si am solicitat la Tribunalul Dolj prelungirea partidei. Toti ceilalti s-au coalizat drept adversarii nostri, inclusiv directorii colegiului nostru au jucat in tricourile echipei adverse.
Asadar, meciul a intrat in prelungiri. A urmat un schimb de pase haotic intre institutii pasand responsabilitatea de la unii la altii. PMC, desi a initiat aceasta hotarare, paseaza problema orarului redus catre ISJ, responsabila cu activitatea instructiv-educativa; Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, desi a apreciat in sedinta Consiliului de administratie din data de 18 iunie 2018 ca ar fi posibila eliberarea unor spatii de invatamant, prin reorganizarea acestora, astfel incat procesul instructiv educativ din cadrul unitatii sa se desfasoare in conditii optime, fara a fi afectat, similar cu anul scolar anterior, in sensul in care intervalul orar pe nivel si forma de invatamant nu se va modifica, invocand lipsa de responsabilitate asupra problemei spatiilor, paseaza raspunderea PMC. Institutia Prefectului, desi si-a dat avizul de legalitate, a pasat raspunderea catre PMC si ISJ. La fel, MEN si Institutia Presedintelui.

Citeste si :  Inca o amanare in procesul lui Emil Iulian Mladin si Consiliul Local Craiova

Iar noi, in tot acest timp, primeam cartonase galbene pentru ca nu respectam normativele in vigoare in ceea ce priveste durata orei de curs. Nici nu amintesc de faptul ca elevii nostri nu dispun de sali permanente de clasa. In anul scolar 2018-2019, Colegiul Stefan Odobleja a functionat cu program orar redus la 40 de minute ora de curs, iar elevii si profesorii au migrat intre salile de clasa si laboratoare (aflate in cladiri diferite), neexistand posibilitatea alocarii colectivelor de elevi sali permenante de clasa. Mai precis, o sala de clasa a fost tranzitata pe saptamana de cca. 13 colective de elevi, iar un colectiv de elevi a migrat, in medie, spre 14 sali/laboratoare pe saptamana. In timp ce noi ne plimbam intre sali si intre cladiri, in Liceul Voltaire, cu concursul Primariei Municipiului Craiova, care a alocat banii, s-au facut lucrari de reabilitare in toata cladirea, rezultand clar ca au spatii excedentare, de vreme ce isi permit asta in timpul anului scolar. Problema este clara din punctul nostru de vedere. Neavand spatii suficiente, nu putem desfasura procesul instructiv-educativ normal, cu ora de 50 de minute. Toate institutiile care au apreciat ca aceasta hotarare nu va afecta procesul de invatamant de la colegiul nostru, ar trebui sa ne ofere si solutia. Sa ne prezinte pe ce s-au bazat cand au initiat si au adoptat aceasta hotarare.

Culmea acestui meci e ca, desi tinuti pe marginea terenului, jigniti de diversi jucatori, amendati cu cartonase galbene, suntem declarati perdanti. La mai bine de un an de la inceperea partidei, inca nu pricepem miza jocului. Aflata la limita dintre o imaginatie bogata si o realitate mult prea ascunsa ca sa fie explicata cu dovezi concrete, miza jocului ar putea fi variata. Sa fie faptul ca au preluat in reteaua scolara un liceu cu 100 de elevi, l-au finantat de la bugetul de stat si acum incearca sa ii faca rost de baza materiala pentru a-l acredita? Sa fie faptul ca, bazandu-se pe cuvantul unui fost director, fara nicio alta analiza a spatiilor si fara avizul Consiliului de administratie al scolii noastre, au decis ca exista spatii excedentare? Sa fie faptul ca, desi au scris in HCL 282/28.06.2018, ca “Preluarea bunului apartinand domeniului public al municipiului Craiova, identificat potrivit alin.1, din administrarea Colegiului ,,Stefan Odobleja” Craiova nu va afecta proiectele/activitatile finantate prin fonduri europene, implementate de catre colegiu, in celelalte corpuri de cladire aflate in administrarea sa”, STIAU CA NU ESTE POSIBIL ACEST LUCRU, drept urmare, Consiliului de administratie al scolii noastre i s-a propus ca unica solutíe doar transformarea laboratoarelor in sali de clasa, ignorand contractul de finantare, recomandarile ADR, dar si ponderea orelor de laborator (≈60%) din planurile cadru ale specializarilor claselor noastre?!!!

Citeste si :  Ordonanta adoptata in aceasta dimineata! Legile Justitiei au fost modificate!

Cat va dura acest meci? Care este cauza, scopul si efectele acestei Hotarari de Consiliu Local? Ce se ascunde in spatele agresivitatii reprezentantilor PMC si CL sau a inversunarii Inspectoratului Scolar Judetean? Nu stim, banuim, intuim… Dar ceea ce ne doare cel mai rau este ca, in loc sa caute solutii pentru problema lipsei salilor de clasa necesare scolii noastre, domnul Primar Mihail Genoiu, in sedinta de Consiliu Local, din data de 30 mai 2019 (vezi procesul verbal de sedinta, sectiunea Intrebari si interpelari), dupa ce a catalogat profesorii de la Colegiul Stefan Odobleja – “depasiti de vremuri, …retrograzi, cu minti inchise”, a anuntat ca va rezolva cererea Liceului Voltaire si va lua o sala de sport de la Odobleja pe care o va da Liceului Voltaire.
Cum se face ca doar pocnesc din degete cei de la Voltaire si PMC, CL si ISJ se dau peste cap pentru a le indeplini dorinta? Dar noi? Ce facem noi in anul scolar urmator, Domnule Primar? O luam de la capat cu acest dialog, fara rezultat si de neinteles, intre institutii? Migram in continuare intre sali si intre cladiri? Functionam in continuare cu program redus? Ce trebuie sa facem ca sa fim luati in considerare? Pe noi cine ne asculta? Conteaza pentru cineva ca, in urma punerii in aplicare acestei hotarari, cu concursul institutiilor care si-au dat girul, scoala noastra a ramas in administrare cu un corp de cladire care are doar 16 sali de clasa disponibile pentru cele 54 formatiuni de studiu (31 in tura de dimineata, 23 in tura de dupa-amiaza) si un pavilion, destinat exclusiv laboratoarelor si cabinetelor scolare??? Elevii nostri unde vor invata? Elevii nostri unde vor face sport?? Noi, Odobleja, nu apartinem tot de aceasta autoritate locala, preocupata in continuu pentru a crea conditii optime desfasurarii activitatilor didactice, asa cum va laudati pe Facebook?

In incheiere, tinem sa amintim reprezentantilor institutiilor, care au decis ca luarea din administrarea noastra a acelui pavilion nu produce efecte negative asupra procesului scolar desfasurat in unitatea noastra, ca a fi responsabil presupune o atitudine constienta si simt de raspundere fata de obligatiile sociale, ci nu doar autoritatea de a lua decizii. Nu blamam receptivitatea prompta la solicitarile Liceului Voltaire, ci lipsa de flexibilitate si incapacitatea de a raspunde si nevoilor noastre. Amintim Primariei Craiova ca articolul 16 din Constitutia Romaniei enunta “Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.”
Totodata, responsabilitatea implica, credem noi, si obligatia de a verifica efectele deciziilor si de a repara greselile si prejudiciile care s-au produs ca urmare a acelei decizii.
Jocul continua, iar noi speram sa nu ramanem tot pe tusa… si arbitrul sa semnalizeze, de data aceasta, desele faultari ale echipei adverse asupra noastra, precum si ofsideul evident al acesteia.
Cadre didactice ale Colegiului Stefan Odobleja, Craiova
August 2019
Link-uri

Citeste si :  Primaria Craiova ia in calcul reajustarea sensurilor unice din Valea Rosie

https://www.primariacraiova.ro/pozearticole/userfiles/files/Binder1(1209).pdf
https://www.primariacraiova.ro/pozearticole/userfiles/files/01/21257.pdf

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.