Din pacate azi am pierdut o parte din noi , o parte din intelepciune si din istorie cu disparitia unui om deosebit , Neagu Djuvara a plecat in lumea cealalalta ..
Cei care conduc aceasta tara nu realizeaza ca acesti oameni au o valoare care nu se poate masura si din pacate pentru acesti oameni nu exista in primul rand respectul dar si posibilitatea ca ultimii ani din viata sa fie linistiti si fara griji .
Nu sunt oameni politici sa se bucure de dublarea salariului de parlamentar in schimb sunt oameni care au trait la viata lor unu sau chiar doua razboaie si multe presiuni de la regimul comunist . Acestea nu conteaza probabil pentru multi din pacate ..
Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani. Potrivit unor surse, Neagu Djuvara a murit de pneumonie, la 13.30, la o clinică privată din București. A fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.
Istoria unei vieţi pline de istorie
Istoricul Neagu Djuvara are reguli stricte. Se trezeşte târziu, bea o cafeluţă sau un ceai aromat, ciuguleşte ceva frugal, şi, abia când ziua este mai pe trecute, începe să scrie, cu mintea plină de fapte şi amintiri, mărturisea Djuvara într-un interviu acordat Danielei Zeca Buzura pentru emisiunea Mic dejun cu un campion. Istoria, pe care o citim de regulă în cărţi, Djuvara a trăit-o direct.
Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916 (S.N. 31 august 1916) la Bucureşti într-o familie aristocrată. Tatăl, Marcel Djuvara, era dintr-o familie de aromâni din zona Pindului stabiliţi în Ţările Române la sfârşit de secol XVIII. A fost şef de promoţie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, apoi căpitan de geniu în armata română şi a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Mama, Tinca Grădişteanu, aparţinea ultimei generaţii dintr-un neam de mari boieri munteni descendenţi ai voievodului Basarab, aristocraţi înrudiţi cu familiile Cîmpineanu, Sturza, Ghica şi Mavrocordat şi care care au dat României politicieni, diplomaţi şi universitari. Povestea acestor familii avea să o spună Neagu Djuvara în volumul ”Ce-au fost „boierii mari“ în Țara Românească? Saga Grădiștenilor (secolele XVI–XX)”, publicat în 2010.
Va prezentam emisiunea Garantat 100% cu Neagu Djuvara :
O ultima intrebare care o am : CINE NE VA REPREZENTA IN CULTURA PESTE 20 DE ANI ?
Views: 0