Se pregătesc schimbări majore la polițele RCA: Plata în rate și apariția unor noi tipuri de asigurări auto

0
286

De aproape o săptămână, traficul la intrarea în Capitală este afectat de un protest al transportatorilor. Ca urmare a acestei situații, autoritățile iau în considerare reducerea tarifelor RCA pentru anumite categorii de vehicule, în scopul de a încuraja încheierea protestului.
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) propune modificări semnificative în ceea ce privește asigurările RCA, având în vedere reducerea tarifelor pentru vehiculele de transport de mărfuri și cele agricole. Este important de menționat că aceste propuneri sunt în stadiul de inițiativă parlamentară și nu au impact imediat, conform ProMotor.

„Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Alexandru Petrescu, președintele ASF.

Concret, se ia în considerare posibilitatea de a revizui sistemul bonus-malus în asigurările RCA, fără a specifica modificările exacte, cu accent pe reflectarea corectă a profilului și comportamentului asiguratului, în scopul responsabilizării acestuia.

De asemenea, se examinează introducerea unei “asigurări sezoniere”, oferind transportatorilor și fermierilor opțiunea de a suspenda temporar contractul RCA. În acest caz, perioada de suspendare va fi adăugată la valabilitatea inițială a poliței.

Va conta istoricul șoferului
ASF propune o serie de măsuri menite să responsabilizeze conducătorii auto, concentrându-se în special pe istoricul șoferilor. Aceste propuneri includ:

-Monitorizarea electronică a valabilității RCA prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic:

Aceasta presupune o supraveghere electronică a statusului asigurării RCA, utilizând camerele de supraveghere în trafic.

-Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibile doar în caz de daună:

Se propune introducerea unui sistem de franșiză care să permită reducerea primei asigurării RCA doar în situația producerii unei daune.

-Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar:

Se propune implementarea unui certificat de daunalitate, asemănător cu procesul de interogare din sistemul bancar, prin care angajatorii să poată accesa istoricul de incidente auto ale unui șofer, cu consimțământul acestuia și respectarea normelor GDPR.

-Reducerea primei de asigurare pentru șoferii cu conduită bună în trafic, demonstrată prin dispozitivele telematice:

Pentru șoferii cu comportament exemplar în trafic, dovedit prin utilizarea dispozitivelor telematice, se propune reducerea primei de asigurare.

Aceste propuneri vin în contextul protestelor transportatorilor, care reclamă costurile ridicate ale asigurărilor RCA pentru vehiculele de transport marfă. Reprezentanții transportatorilor evidențiază diferențele semnificative de cost comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, considerând că aceste măsuri ar trebui să aducă o justă ajustare a tarifelor RCA.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.