Sechestru pe toata averea lui Liviu Dragnea. Procurorii vor sa recupereze 127,5 milioane de lei

0
Sechestru pe toata averea lui Liviu Dragnea. Procurorii vor sa recupereze 127,5 milioane de lei
Sechestru pe toata averea lui Liviu Dragnea. Procurorii vor sa recupereze 127,5 milioane de lei

Al treilea om in stat are de ieri sechestru pe toata averea. Liviu Dragnea a fost chemat la DNA sa ia la cunostinta decizia procurorilor. Aproape 128 de milioane de lei, adica peste 27 de milioane de euro, are de recuperat statul de la liderul PSD si alti patru inculpati din dosar. Suma depaseste valoarea intregii averi oficiale a lui Dragnea, asa ca DNA i-a pus sub sechestru toate bunurile. Case, terenuri, actiuni, conturi si bani dati cu imprumut.

In doar cateva minute, procurorul de caz i-a explicat exact cum sta situatia. Mai mult i-a luat liderului PSD sa intre si sa iasa. Zeci de oameni, atat sustinatori, cat si protestatari, l-au asteptat pe Liviu Dragnea in fata sediului DNA.

La plecare, nu a facut nicio declaratie. pentru ca stia de ce a fost chemat.

„O sa merg ca sa iau in primire sechestrul, probabil urmeaza sechestrul pe viata. Am fost facut tinta de cate ori PSD a vrut sa faca ceva important pentru Romania. Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justitiei de oameni care se ascund”, spusese el in cursul zilei.

Liviu Dragnea se considera o victima a statului paralel, dar ancheta in acest caz se bazeaza pe investigatiile Oficiului European Antifrauda. Inspectorii europeni au sesizat DNA ca banii destinati dezvoltarii judetului Teleorman s-au scurs printre degetele autoritatilor direct in conturile Tel Drum. Alti patru suspecti din dosar, actionari Tel Drum, fosti si actuali functionari ai Consiliului Judetean teleorman, s-au ales cu sechestru pe avere.

„Aceste masuri asiguratorii au fost dispuse de procurorii anticoruptie, in vederea recuperarii prejudiciilor si prin raportare la infractiunile retinute in sarcina suspectilor mentionati, in functie de participarea fiecaruia la infractiunile de care sunt suspectati”, arata DNA.

Prejudiciul in dosar este estimat de procurori la 30 de milioane de lei si 20 de milioane de euro.

„Liviu Nicolae Dragnea ar fi initiat un grup organizat care este activ si astazi”, spunea Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, saptamana trecuta.

Un grup organizat cu ajutorul caruia, spun procurorii, Liviu Dragnea ar fi pus mana, prin interpusi, pe societatea Tel Drum si apoi pe o parte din banii judetului.

Privatizarea societatii Tel Drum a fost primul pas. Apoi, Liviu Dragnea, ca sef al Consiliului Judetean Teleorman, a semnat cumpararea unui utilaj pentru asfaltare. Utilajul a ajuns prin mai multe aranjamente in administrarea si apoi in proprietatea Tel Drum, care intre anii 2002 si 2005 a pus mana pe toate contractele pentru reabilitarea si intretinerea structurii rutiere a judetului.

Ulterior, cand s-a aflat ca lucrarile publice erau atribuite fara licitatie societatii Tel Drum, Consiliul Judetean a inclus in caietul de sarcini, ca si conditie, utilizarea utilajului. Practic, contractele au ajuns tot la Tel Drum.

Procurorii spun ca membrii grupului au interpus de mai multe ori firme intre Consiliul Judetean sau alte entitati administrative si societatea Tel Drum pentru a nu se vedea cine profita de pe urma statului. Un alt pas, care de altfel a atras atentia reprezentantilor europeni, a fost implicarea firmei Tel Drum in contracte cu finantare de la UE. Procurorii spun ca finantarile au fost obtinute cu documente false.

„DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, presedintele al Consiliului Judetean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, actiunilor si partilor sociale detinute de acesta in cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum si asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de catre terte persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, se arata in comunicatul DNA.

Liviu Dragnea a fost ieri la DNA pentru a fi informat despre aceasta masura.

Anterior, presedintele PSD spunea ca sechestrul in dosarul Tel Drum este „un mijloc pentru a bloca legile justitiei” si acuza ca informatiile au fost date „pe surse, pe canale neoficiale si ilegale”.

Dupa divortul de Bombonica Prodana, lui Liviu Dragnea i-au ramas, pe numele sau, un apartament de 80 de metri patrati si Hotelul Turris din Turnu Magurele – constructia si terenul aferent. Celelalte bunuri au ajuns la fosta sotie, la copii sau la fratele sau, Viorel Dragnea. Oficial, in declaratiile de avere, Liviu Dragnea nu a trecut niciodata vreun beneficiu de pe urma firmei Tel Drum.

Comunicatul DNA:

In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, privind suspiciunea constituirii unui grup infractional organizat in vederea obtinerii frauduloase a unor sume de bani prin contracte finantate cu bani publici, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in conformitate cu art. 249 C. proc. pen. si art. 20 din Legea 78/2000, au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile detinute de urmatorii suspecti:

DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, presedintele al Consiliului Judetean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, actiunilor si partilor sociale detinute de acesta in cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum si asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de catre terte persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,

NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA – sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare detinute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de catre terte persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,

BATAUS MUGUR, functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurator pana la concurenta sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, asupra actiunilor si partilor sociale detinute de acesta in cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de catre terte persoane,

PIPEREA VICTOR, functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, actiunilor si partilor sociale detinute de acesta, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare detinute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de catre terte persoane,

PREDESCU MARIN, functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, actiunilor si partilor sociale detinute de acesta, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare detinute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de catre terte persoane.

Aceste masuri asiguratorii au fost dispuse de procurorii anticoruptie, in vederea recuperarii prejudiciilor si prin raportare la infractiunile retinute in sarcina suspectilor mentionati, in functie de participarea fiecaruia la infractiunile de care sunt suspectati.

Prejudiciul estimat in cauza, pana in acest moment, ca urmare a savarsirii infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infractiuni) si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite (2 infractiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:

– suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentand prejudiciul stabilit in cazul infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,

– suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentand prejudiciul stabilit in cazul infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,

– suma de 5.742.872,19 lei reprezentand prejudiciul stabilit in cazul infractiunii de abuz in serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrari in cazul DJ 506,

– suma de 25.600.927 lei reprezentand prejudiciul stabilit in cazul infractiunii de abuz in serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrari in cazul DJ 701.

Pana in acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civila cu privire la sumele ce ar fi fost obtinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul judetean Teleorman nu s-a constituit parte civila cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infractiunile de abuz in serviciu ( peste 31 milioane lei).

La data de 21 noiembrie 2017, suspectilor li s-a adus la cunostinta continutul ordonantei privind dispunerea masurilor asiguratorii, in conformitate cu dispozitiile CPP.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Sursa Digi24

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.