Secretarul de Stat,Mihai Firica a reprezentat Romania la Consiliul UE – Sectiunile Cultura si Audiovizual

0
171

Ministerul Culturii a fost reprezentat, astazi, la cea de-a doua dezbatere interministeriala organizata in regim de videoconferinta de catre Presedintia croata a Consiliului UE sub denumirea Cultura in (timp de) criza: guvernare responsabila pentru solutii durabile. Secretarul de stat Mihai FIRICA, prezent la eveniment, a transmis un mesaj de solidaritate a Romaniei fata de eforturile de la nivel european de contracarare a efectelor pandemiei Covid-19 asupra intregului sector cultural.

Reprezentantul Romaniei a punctat actiunile si initiativele care ar trebui sa ne ajute sa depasim acest moment, dar si obstacolele pentru sectoarele culturale si creative, pentru sprijirea si redresarea economica si profesionala a artistilor, creatorilor si profesionistilor culturali. A fost adusa in discutie urmatoarea generatie de programe europene si a fost propusa introducerea conditiilor de concurenta echitabila (level playing field) si in urmatorul Program Europa Creativa, ca mijloc de promovare a creatiilor de inalta calitate si pentru a asigura circulatia transfrontaliera a acestora.

Referitor la Planul de redresare economica EU Recovery Plan, reprezentantul Romaniei a transmis un mesaj de sprijin pentru initiativa Comisiei de a include sectoarele culturale si creative in acest plan, pentru a beneficia de masuri clare de sprijin, printre domeniile de actiune care au fost cel mai grav afectate de criza.

Un alt aspect important evidentiat de Mihai FIRICA a fost cel legat de viitoarele capitale europene ale culturii. Statele membre trebuie sa aiba in vedere consecintele pandemiei asupra procesului de organizare a evenimentelor sub egida Capitale Europene ale Culturii stabilite pentru anii urmatori, iar Romania se afla, in contextul acestei pandemii, in proces de derulare a programului cultural Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.

Mesajul Shine your light – Light up your city! (Lumineaza orasul prin tine!) induce ideea dimensiunii participative a culturii, iar in acest context pandemic o parte centrala a programului va fi pierduta, deoarece participarea, energia umana si vibratia orasului nu pot fi transpuse in mediul digital/virtual.

“Putem gazdui Capitala Europeana a Culturii intr-un moment mai bun. Trebuie sa oferim cetatenilor Timisoarei sansa de a demonstra cat de mandri sunt de a organiza o capitala culturala europeana”, a sustinut Secretarul de Stat Mihai Firica.

Astfel, cu aceasta ocazie, Ministerul Culturii Romania a lansat o invitatie celorlalte state membre pentru un proces de reflectie, alaturi de Comisie, asupra posibilelor solutii pentru orasele afectate de probabila amanare a derularii programelor culturale.

„Contributia comuna la elaborarea unei propuneri legislative, anuntate de Comisie, este esentiala, pentru ca aceasta sa se bazeze pe solutii agreate de partile implicate, din toate statele membre UE vizate. Principala lectie pe care am invatat-o in aceasta perioada este faptul ca importanta culturii a devenit mult mai clara, marcandu-ne identitar stilurile de viata si convietuirea. Cultura este inspiratie si aduce confort si speranta, si va detine un rol esential in revenirea si reconstruirea societatii noastre intr-o noua paradigma. In mod paradoxal, criza provocata de coronavirus a adus, pentru prima data in istoria recenta, cultura ca subiect principal la nivel central si public. S-au facut pasi importanti pentru promovarea conceptului de cultura la nivelul mentalitatii generale”, a precizat domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Ministrul Gheorghiu a semnat Declaratia privind rolul culturii in timpul crizei COVID-19, alaturi de alti 25 de ministri din Uniunea Europeana. In spiritul Declaratiei, Romania considera relevante initiativele de sustinere a sectorului cultural – creativ, inclusiv a celor din domeniul audiovizual si mass-media, care vin in sprijinul intreprinderilor si al persoanelor afectate de criza, protejand in egala masura bunastarea cetatenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la continut cultural on-line.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.