Sectia pentru procurori a CSM sesizeaza Inspectia Judiciara

0
82

Sectia pentru procurori a CSM sesizeaza Inspectia Judiciara 1Sectia pentru procurori a CSM a decis, vineri, sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a se efectua verificari in legatura cu modul de comunicare si scurgerile de informatii in presa din dosarele aflate pe rolul Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).

Membrii Sectiei pentru procurori a CSM s-au reunit vineri in sedinta, pentru a lua pozitie fata de declaratiile date joi de procurorul sef al SIIJ, Gheorghe Stan.

In cadrul sedintei, procurorul Cristian Ban a reclamat faptul ca din dosarele instrumentate de SIJJ s-au scurs informatii in anumite publicatii.

“Avand in vedere ca, in cursul acestei dimineti, am vazut ca in presa au aparut tot felul de informatii, chiar denuntul in forma copiata dintr-un dosar penal, faptul ca in ultimele saptamani apar scurgeri de informatii in mod repetat, apar declaratiile unor martori in presa, apreciez ca se impune efectuare unor verificari de catre Inspectia Judiciara la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la modul de comunicare publica de catre Sectia speciala, precum si modul de gestionare a acestor scurgeri de informatii”, a precizat Cristian Ban.

Citeste si :  Felix Banila, inainte de interviul de la CSM: Am incredere in potentialul meu

Cristian Ban a declarat ca anumite informatii din declaratia data joi seara de Gheorghe Stan nu corespund adevarului si “ar trebui corectate intr-un fagas al normalitatii”.

“As preciza faptul ca s-a vehiculat de catre seful acestei structuri faptul ca 70% dintre sesizarile in dosarele care au fost preluate de aceasta structura de la celelalte unitati de parchet ar fi din oficiu. Am in fata datele oficiale comunicate chiar de Parchetul General la momentul preluarii acestor dosare de la acele structuri catre structura specializata si vreau sa dau citire numai pe ultimii trei ani. In anul 2016, avem un total cauze de solutionat – 4.579, din care doar 94 de dosare sunt formate prin sesizari din oficiu, restul fiind denunturi si plangeri ale persoanelor nemultumite de solutiile pronuntate in cauza. Cand fac citire la aceste cifre ma refer la intreg Ministerul Public, toate parchetele Curtilor de Apel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchete militare, DNA si DIICOT. Deci, 94 din 4.579 este undeva un procent de 2% sesizari din oficiu. Pentru anul 2017, avem total cauze de solutionat – 4034, dintre care 77 sunt cu sesizari din oficiu. Rezulta un procent de 1,9% cauze sesizate din oficiu. Si in primul semestru al anului 2018 avem 2.321 cauze de solutionat, dintre care 39 cauze din oficiu, respectiv un procent de 1,6% din numarul total al acestuia”, a spus Cristian Ban.

Procurorul a precizat ca “s-au rostogolit si s-au speculat in fel si chip aceste date prezentate”, fiind preluate chiar de catre o asociatie profesionala.

Citeste si :  Ministrul Justitiei, prima reactie la raportul Inspectiei Judiciare privind activitatea DNA.

“De asemenea, s-au mai facut afirmatii pe care eu le consider neintemeiate, nejustificate, in sensul ca majoritatea colegilor au fost de acord cu infiintarea acestei sectii. Ca sa fim foarte limpezi si sa fim in adevarul istoric al crearii acestei structuri trebuie sa pornim de la nivelul anului 2017. Trebuie sa precizam faptul ca propunerea de infiintare a acestei structuri nu a apartinut sistemului judiciar. Nici din partea colegilor procurori, nici judecatori, nici a CSM. Trebuie sa precizam faptul ca au fost doua avize negative ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca au fost peste 4.000 de semnaturi care au aratat o majoritate covarsitoare in sensul respingerii acestei propuneri. Intr-adevar exista si o minoritate si din cadrul plenului CSM, dintre membri CSM si din randul colegilor nostri judecatori si procurori care a apreciat utilitatea infiintarii acestei structuri ca o garantie pentru independenta, dar marea majoritate, majoritatea covarsitoare a apreciat ca aceasta sectie nu poate face altceva si are un rol de presiune asupra colegilor nostri judecatori si procurori”, a afirmat Ban.

Citeste si :  A inceput numaratoarea inversa pentru Kovesi

Gheorghe Stan a declarat joi ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a preluat, de la data la care a devenit operationala, 1.422 de dosare, iar dintre acestea 70% au fost inregistrate ca urmare a unor sesizari din oficiu.

El a mai spus atunci ca au existat multe semnale pozitive din partea magistratilor, in sensul primirii cu deschidere a infiintarii sectiei pe care o conduce

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.