Semnificatia strazilor din Craiova : Piața AMZA PELLEA

0
177

În anul 2020, an de debut al nemiloasei pandemii COVID-19 provocată de coronavirus, la o editură din Craiova apărea o lucrare documentară UNICAT intitulată UNIVERS CULTURAL, cu subtitlu CELEBRITATEA STRĂZILOR CRAIOVEI, la care s-a lucrat 12 ani.

Strazile sunt publicate in ordine alfabetica iar azi continuam cu Piața AMZA PELLEA.

Semnificatia strazilor din Craiova : Piața AMZA PELLEA 1Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanți actori români, distingându-se atât în teatru cât și în film. A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie.

S-a născut la 7 aprilie 1931 la Băilești, Dolj într-o familie cu cinci copii, tatăl său s-a numit tot Amza Pelea și a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC. Pe scena craioveană realizează, în perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai puțin de 14 roluri, între care Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vlădică Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Jaroslav Hašek), Esteban (Fântâna turmelor de Lope de Vega).

Semnificatia strazilor din Craiova : Piața AMZA PELLEA 2

Mormântul lui Amza Pellea din Cimitirul Bellu

Pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk în al doilea război mondial de Brecht-1962), Pietro (Umbra de E. Svart-1963), Manole (Somnoroasa aventură de Teodor Mazilu-1964), Subcomisarul (Capul de rățoi de G. Ciprian- 1966), Platonov(Un Hamlet de provincie de Cehov- 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu-1969), Noah (Arca bunei speranțe de I.D. Sîrbu-1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga-1972), Hickok (Buffalo Bill și indienii de A. Kopit-1973),”inginerul” din Nic Nic.

Pe scena Teatrului Național din București dă viață lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu-1977) și lui Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu – 1979). Ultimul rol creat la teatru îl readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizând – în regia lui Gheorghe Harag – personajul bătrânului moșier Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin -1983.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vlădica Hariton din „Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T. Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

Rămas probabil în conștiința publicului prin rolul domnitorului din „Mihai Viteazul” și prin Nea Marin (comedie), reușește în „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 a fost Director al Teatrului National Craiova.

A fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Este tatăl actriței Oana Pellea. A decedat la vârsta de 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Filmografie:

– 1961 Setea;

– 1963 Tudor;

– 1964 Pisica de mare;

– 1965 Neamul Șoimăreștilor, Camera albă;

– 1966 Haiducii, Răscoala;

– 1971 Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte,

– 1972 Pu1967 Dacii;

– 1968 Columna;

– 1969 Războiul domnițelor; Puterea și adevărul, Săgeata căpitanului Ion;

– 1973 Ciprian Porumbescu, Aventurile lui Babușcă, Ultimul cartuș;

– 1974 Proprietarii, Un comisar acuză, Nemuritorii, Porțile albastre ale orașului, Stejar, extremă urgență;

– 1975 Cantemir, Ulzana, căpetenia apașilor, Tată de duminică, Evadarea;

– 1976 Osânda, Lumina pe coline, Trei zile și trei nopți;

– 1977 Boschet de Veneția, Accident, Împușcături sub clar de lună;

– 1978 Pentru patrie, Melodii, melodii, Revanșa;

– 1979 Nea Mărin miliardar, Brațele Afroditei, Mihail, câine de circ;

– 1980 Duios Anastasia trecea, Casa dintre câmpuri;

– 1981 Poarta de aur a incașilor, Capcana mercenarilor, Șantaj, Spectacolul spectacolelor, Detașamentul „Concordia”, Ana si „hoțul”;

– 1983 Imposibila iubire.

A murit la 12 decembrie 1983 în București și este înmormântat în Cimitirul Bellu.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.