Home » Administratie » Guvernare » Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor

Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor

Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor

Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor

Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor simple electronice de la 5 ani la 10 ani in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani si de la 3 ani la 5 ani pentru cei cu varste intre 12 si 25 de ani.
Proiectul este menit sa sa fluidizeze activitatea serviciilor de pasapoarte prin scaderea numarului de solicitari pentru eliberarea documentelor.

Pentru eliberarea unui pasaport simplu temporar in termen de 3 zile trebuie sa existe situatii de urgenta obiective, determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale in care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic. Aceasta urgenta va trebui dovedita in momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar.

Cei care nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar care le va fi eliberat in intervalul in care se emite pasaportul simplu electronic.
Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativa care prevede ca „exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie in strainatate se suspenda cand aceasta este inculpata intr-o cauza penala si a fost dispusa, in conditiile Codului de procedura penala, instituirea unei masuri preventive, cu impunerea dupa caz, a obligatiei de a nu parasi o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decat cu incuviintarea prealabila a acestuia”. Proiectul va primi votul final in Camera Deputatilor.

Citeste si :  Basescu, atac dur la adresa lui Dragnea

Valabilitatea pasaportului la fel ca in alte tari din Europa
Masura ar aduce Romania la actualele standarde europene, termenul de valabilitate din tari precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, unde pasaportul este valabil 10 ani.

Purtatorul de cuvant al Executivului a spus ca proiectul de lege are in vedere, printre altele, o reevaluare mult mai clara in ceea ce priveste eliberarea pasaportului simplu temporar.

loading...

„Pentru eliberarea unui astfel de document, deci pasaport simplu temporar, trebuie sa existe situatii de urgenta obiective, determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale in care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic. Aceasta urgenta va trebui dovedita in momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar.

Citeste si :  Lista noului Guvern urmeaza să fie aprobata de forurile de conducere ale PSD si ALDE

Pentru situatiile in care se solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar in scopul deplasarii minorului in strainatate, e o chestiune foarte importanta, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de institutii straine, a fost eliminata obligatia ca documentele doveditoare sa fie autorizate de o autoritate administrativa romana.

Un copil care merge la un concurs international poate veni cu dovada ca merge la concurs, nu trebuie sa existe celebra stampila”, a mai adaugat Barbu, intr-o conferinta de presa.

Citeste si :  Protest impotriva gratierii si amnistitiei la Craiova

Cum iti faci pasaportul
Ai nevoie de voie de cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie aflate in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie trebuie insotita de certificatul de nastere, in original, bineinteles, cat si de chitante, drept dovada a achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, in original.

Programarile pentru ridicarea pasapoartelor se pot face si online, aici.

Pasaportul simplu electronic costa 218 si 280 de lei si se elibereaza in termen de minim 10 de zile lucratoare, si maxim 30 de zile.

Pe Facebook ne-ai dat Like?

Daca ti-a placut acest articol click pe butonul de mai jos.

 

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.