Siegfried Muresan, Vicepresedinte grup PPE: Laura-Codruta Kovesi a fost desemnata primul procuror-sef european. Cum s-a obtinut aceasta victorie!

0
499

Siegfried Muresan, Vicepresedinte grup PPE a explicat strategia prin care Laura Codruta Kovesi a fost desemnata primul procuror-sef european.
“In primul rand, inca din luna februarie, doamna Kovesi a fost aleasa de 12 experti independenti drept cel mai bun candidat pentru aceasta functie. Cu toate acestea, Consiliul Uniunii Europene a situat candidatul nostru doar pe locul doi la votul indicativ din februarie, dupa candidatul francez Jean-François Bohnert. In Consiliu, Guvernul Romaniei a refuzat sa sustina candidatura Laurei-Codruta Kövesi, in timp ce Guvernul Frantei si-a sustinut propriul candidat;
Intre timp, noi, europarlamentarii Partidului National Liberal, am obtinut sustinerea doamnei Kövesi din partea Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic european;
De asemenea, am negociat si am obtinut majoritate in doua comisii de specialitate ale Parlamentului European pentru sustinerea candidatului nostru. Voturile europarlamentarilor PNL au fost decisive pentru obtinerea majoritatii si au contrabalansat voturile impotriva venite din partea europarlamentarilor PSD. Dupa aceste doua runde de vot, Laura-Codruta Kövesi a devenit candidatul oficial al Parlamentului European.
Au urmat in primavara trei runde de negocieri intre Parlamentul European si Consiliu pentru alegerea noului procuror-sef european. Negocierile nu au avut niciun rezultat deoarece Consiliul a refuzat sa isi schimbe pozitia chiar daca Laura-Codruta Kövesi avea sustinerea atat a comisiei de experti independenti, cat si sustinerea democratica a Parlamentului European, obtinuta dupa doua audieri publice si transparente.
In tot acest timp, noi, europarlamentarii PNL si Grupul PPE din Parlamentul European, am continuat sustinerea pentru doamna Kövesi si am obtinut sprijinul mai multor guverne membre ale familiei noastre politice, PPE. Am facut presiuni astfel incat Consiliul sa renunte la jocurile politice si sa aleaga candidatul cel mai pregatit pentru aceasta functie.
Negocierile s-au suspendat inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, urmand a fi reluate dupa ce noul Parlament European rezultat dupa alegeri isi va fi intrat in drepturi. Am spus atunci ca, dupa alegeri, sansele doamnei Kövesi vor fi mult mai mari deoarece Guvernul Frantei, principalul sustinator al contracandidatului francez pentru aceasta functie, va avea alte obiective la nivel european si nu va mai insista pentru obtinerea functiei de procuror-sef european.
Acest lucru a fost dovedit la sfarsitul lunii iulie, cand contracandidatul francez Jean-Francois Bohnert a fost numit la conducerea Parchetului National Financiar din Franta. Astfel, doamna Kövesi a ramas de facto unicul candidat pentru functia de procuror-sef european.
In 12 septembrie, la scurt timp dupa ce noul Parlament European si-a intrat in atributii, noi, Grupul PPE, am cerut Parlamentului accelerarea procedurii de alegere a procurorului-sef european si am reiterat sustinerea ferma a candidatei Laura-Codruta Kövesi.
Tot in 12 septembrie, Parlamentul European si-a ales noua echipa de negociere pentru alegerea procurorului-sef european.
A urmat o noua runda de negocieri intre Parlament si Consiliu UE. in urma negocierilor, Consiliul a ales decis astazi, cu 17 din 22 de voturi, sa sustina pozitia Parlamentului European si sa voteze candidatul roman pentru functia de procuror-sef european.
Ce urmeaza:
– Marti va avea loc o noua intalnire intre Parlamentul European si Consiliu pentru a confirma formal numirea doamnei Kövesi, dupa care procedura de numire sa va incheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European.
-Dupa numire, noul procuror-sef european trebuie sa inceapa imediat constructia noului Parchet European. Vor fi recrutati procurori, va fi recrutat personal, iar institutia isi va incepe activitatea inainte de finalul anului 2020.
– Incepem negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Vom avea buget de cel putin 1000 de miliarde de euro si avem nevoie de o institutie a procurorului european capabila sa ancheteze orice suspiciune de frauda europeana.” a explicat Siegfried Muresan .

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.