Home » Timp Liber » Spectacole si Concerte » Silvia – un superb spectacol al Operei Romane Craiova

Silvia – un superb spectacol al Operei Romane Craiova

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Aseara , pentru ca mi-a luat ceva timp sa adun toate starile si trairile , am fost martorul unui spectacol superb al Operei Romane Craiova . Silvia nu este doar un nume de femeie , chiar daca in acest spectacol este in rolul principal, este o stare de spirit care aduna zeci de ore de repetitii , zeci de costume , zeci de machiaje .. zeci si zeci dar la final sala este in picioare aplaudand actorii ..

Cand cortina cade nu inseamna ca totul a luat sfarsit . Pentru cei din spatele scenei incepe munca de dupa spectacol care de multe ori se incheie dupa cateva ore de munca ..

Totul e pasiune ! Asta pot sa o spun cu voce tare pentru ca am intrat un om si am iesit altul .. Sunt sincer si vreau sa fiu inteles ca am iesit cu o stare ce o cautam de ceva vreme .. Acest spectacol a reusit sa fie acel ceva de care am avut nevoie .

Daca spun totul la superlativ nu mint deloc . De la actiunea spectacolului la muzica , de la balet la distributie , de la machiaj pana la costume , totul a fost pregatit extraordinar .

Nu fac altceva decat sa exprim realitatea ! Si vreau sa fiu inteles ca nu fac acest articol pentru a lauda .. dar oameni buni in aceasta seara am cunoscut o mare familie care impreuna mi-au servit 3 ore care raman in sufletul meu .

Am facut cateva poze chiar daca nu am avut voie dar nu m-am putut abtine .. sper sa fiu iertat dar am vrut sa am cateva momente de la acest moment special din viata mea ..

Nu ne hranim doar cu mancare , avem nevoie si de asa ceva ! Avem nevoie de o muzica care nu o auzi in masinile de mii de euro! Aseara fiecare om care a participat la acest spectacol simt ca a lasat ceva din pasiunea lui si ca a vrut ca acest moment sa fie unic chiar daca piesa a fost jucata pe 15 mai 2014 pentru prima data .

Cred ca as scrie un adevarat roman dar incerc sa sintetizez .. Nu sunt critic , nu am scoala si spun doar ce am vazut si ce am simtit de la inceputul spectacolului si pana la final . Mii de multumiri lui Marian Dabuleanu si lui Iulian Codrut Stanescu !

Acum sa discutam si despre spectacol ..

Operetă în trei acte compusă de Emmerich Kálmán (Imre Kálmán).

Libretul de Leo Stein, Bella Jenbach, András Kürthy

Titlul original: Die Csárdásfürstin – Prințesa Ceardașului. Inițial opereta s-a nunit Trăiască dragostea.

Spectacol al Operei Române Craiova susținut la Cercul Militar Craiova
Regia artistică: András Kürthy (Ungaria)
Asistent regie artistică: Edith Mag
Coregrafie: Adrian Mureșan (Cluj-Napoca)
Asistent coregrafie: Olguța Ilie
Scenografia: Răsvan Drăgănescu

Conducerea muzicală: Vincent Grüger (Germania)

Concert-maestru: Francisc Klein
Maestru de cor: Lelia Candoi
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria-Cristiana Stan
Sufleur: Mihaela Gomoiu
Regia tehnică: Iulian Tudosie
Sonorizare: Sorin Tican
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Machiaj și coafură: Ioana Boicea

Arhiducele Ferdinand Salvador – Adrian Grădinaru
Ducele Leopold Maria – Cosmin Vasilescu
Ducesa Cecilia, soţia ducelui – Edith Mag
Prinţul Edvin, fiul lor – Bogdan Zahariea (Timișoara)
Silvia, şansonetistă – Renata Vari
Contele Bonifacio Kauciano – Laurenţiu Nicu
Constesa Stázi – Noemi Modra
Domnul Feri – Dan Cornescu
Miska – Gabriel Marciu
Generalul Rohnsdorf – Ioan Cherata
Tonelli – Nicolae Popa
Endrei – Romulus Nicolae Cucu
Contesa Clementina – Anca Ţecu
Contesa Cristina – Mădălina Neagoie
Baronesa Leontina – Violeta Ţicu
Contesa Carolina – Oana Bărcan
Ospătarul bătrân – Ştefan Ciucă
Ospătarul tânăr – Ionuţ Dumitru
Notarul Kisst – Teodor Ispas
Lazarevici, un comerciant bogat – Alexandru Petre
Baronul Viktor Hübner – Mircea Tudora
Contele Aristide Bettelheim – Nicolae Popa
Omul sandvici – Costin Nanu
Dirijorul – Bogdan Olaru

Fetele din cabaret:
Aranka – Olguța Ilie
Jou-Jou – Alina Onofrei
Clo-Clo – Andreea Enache
Daisy – Loredana Nicola
Margo – Amina Almahadin
Vali – Alexandra Iordache

Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova.

în fața unei săli pline până la refuz, "Silvia", Opera Română Craiova pe scena Cercului Militar, un spectacol în cadrul Festivalului Internațional "Elena Teodorini"!

Posted by Jurnal De Craiova on 26 Octombrie 2017

ACTUL I

Scena reprezintă interiorul unui Teatru de Orfeum din Budapesta, în primăvara anului 1914

Silvia, primadona aclamată, își ia rămas bun de la prietenii și admiratorii ei, pregătindu-se de drum. Vrea să plece la New York pentru a-și onora contractul foarte avantajos primit acolo. Prințul Edwin încearcă să o rețină, mărturisindu-i iubirea sinceră și dorința de a se căsători cu ea, dar Silvia nu crede în viitorul relației lor amoroase. Contele Kauciano, îndrăgostit și el până peste cap de Silvia, dorește s-o însoțească. Cu ajutorul ospătarului șef al Orfeumului, al lui Mișka, contele Boni pregătește o seară de adio pentru ca fanii și prietenii cântăreței să-și ia rămas bun de la ea. Domnul Feri, clientul fidel al Orfeumului și chelnerul Mișka își aduc aminte cu nostalgie de Cecilia, fosta primadonă a teatrului de cabaret care, cu anii în urmă, s-a despărțit de ei și de cariera de șansonetistă. În acest moment apare Cecilia care între timp a devenit ducesa de Lippert Weilersheim, și a venit la Orfeum să-l convingă pe fiul său, Edwin să renunțe la Silvia și să se întoarcă la Viena unde îl așteaptă o logodnică din cercurile înaltei aristocrații, contesa Stazi. Mișka și Feri recunosc în persoana ducesei fosta primadonă adorată de ei dar Cecilia nu vrea să i se deconspire trecutul și îi pune pe amândoi să jure; orice s-ar întâmpla, nu vor dezvălui taina ei. Întâlnirea lui Edwin cu mama sa se soldează cu o confruntare între ei, Cecilia îl forțează să se întoarcă la Viena cu pretextul unui ordin de chemare, înmânat de generalul Rohnsdorf, o ultimă încercare a ducesei să-și ducă acasă fiul neascultător. Însă Edwin, în loc să ia rămas bun de la Silvia, face un contract în fața notarului în care se leagă să o ia de soție. Intervine contele Boni, povestindu-i Silviei că prințul Edwin are deja o logodnică la Viena, pe contesa Anastazia. Silvia se simte înșelată și plecă la New York împreună cu Boni Kauciano.

ACTUL II

Scena: Palatul ducelui Lippert Weilersheim, primăvara anului 1914.

Se adună musafirii pentru sărbătorirea logodnei lui Stazi cu Edwin, anunțată de ducesa Cecilia și soțul ei. Între invitați se află și contele Boni Kauciano. Boni vine împreună cu Silvia care joacă rolul tinerei lui soții și cu domnul Feri care se dă drept contele Kauciano senior, tatăl lui. Mascarada a fost inventată de Silvia, dorind să-l mai întâlnesacă încă o dată pe Edwin. Deghizată în contesă Kauciano, Silvia cucerește inima tuturora, în frunte cu Arhiducele Ferdinand, care începe să o curteze. Vrea ca Silvia să-i devină amantă, cum sunt de fapt toate doamnele mai arătoase din curte, soțiile demnitarilor. Dintr-o discuție sinceră între Stazi și Edwin reiese că viitoarea logodnică nu este îndrăgostită de Edwin, că fata îl iubește doar ca pe vărul ei și știe totul despre dragostea ce-i poartă lui Silvia. Totuși Edwin, reîntâlnind-o pe femeia iubită ca soția contelui Boni devine atât de disperat, încât acceptă logodna propusă de părinții lui. Intervine Mișka și îl combină pe Stazi cu Boni, iar tinerii se îndrăgostesc la prima vedere. În sfârșit, Edwin îi mărturisește Silviei că nu a încetat nici o clipă s-o iubească. Cecilia, deși a descoperit prin întâmplare că Silvia nu este, de fapt, soția lui Boni, nu dezvăluie cele aflate în fața ,,falsei” contese ci o duce la disperare exprimând disprețul ei față de șansonetistă, spunând că e gata să îi ofere și bani dacă renunță la Edwin. Silvia, jignită și înjosită, vrea să plece dar din curiozitate rămâne totuși la festivitate. Când ducele vrea să anunțe logodna, Edwin îl întrerupe, mărturisește că inima i-a fost cucerită de Silvia și că intenționează s-o ia de nevastă. Cecilia intervine și o demască pe falsa contesă, dar Silvia îi răspunde cu demnitate, asigurându-i pe toți că ea nu face parte din rândul damelor ușoare ale curții, cum sunt amantele arhiducelui. Arată contractul de căsătorie semnat de Edwin, iar Boni îi oferă bucuros ,,divorțul” pentru a se putea mărita cu Stazi. Arhiducele și damele aristocrate, jigniți în orgoliile lor, pleacă furioși, ducele se teme de un scandal dar Mișka, cu un gest neașteptat, rezolvă situația…

ACTUL III

Scena: Abazia, la 18 iunie 1914

Ducele Lippert Weilersheim, bătrân și senil, se pregătește de sărbătorirea  zilei de naștere a soției sale, Cecilia, care însă nu are chef de petreceri, este inconsolabilă din cauza celor întâmplate; Stazi cu Boni au dispărut fără urme, Edwin a plecat după Silvia. Temându-se de bârfele vienezilor, Cecilia nu permite  fiului ei, Edwin să intre la festivitate pentru ca, împreună cu Silvia lui adorată, s-o felicite de ziua ei. Domnul Feri este convins că a venit vremea s-o deconspire pe Cecilia. Ca să nu-și calce jurământul lasă totul pe seama foștilor soți ai ducesei, învitându-i pe toți trei la festivitatea zilei onomastice. Cei trei foști bărbați povestesc ducelui și arhiducelui tot ce știu despre trecutul ei de primadonă. Demascată și umilită, Cecilia, văzând cum i se spulberă speranțele de a deveni o aristocrată veritabilă, îl va primi acum pe Edwin cu perechea sa și își dă consimțământul la căsătoria lor. Arhiducele, ca pe un cadou de ziua soției sale, îi înmânează ducelui Weilersheim decretul împăratului Francisc Iosif I, prin care îl numește ca ambasador la Madrid. Cecilia crede că în sfârșit își vede visul cu ochii și prin asta o să devină o damă de onoare a curții dar ordinul împărătesc decide altfel… Contele Boni nu a îndrăznit până acum să deschidă vreuna dintre telegramele sosite zilnic de la părinții contesei Stazi, dar citând una la întâmplare descoperă că viitorii socri, în tot acest timp, au fost de acord cu căsătoria lor. La propunerea arhiducelui mulțimea începe să sărbătorească unirea îndrăgostiților, dar în toiul serbării intră generalul Rohnsdorf care îl anunță pe arhiduce că s-a comis un atentat la Sarajevo împotriva vărului său, moștenitorul tronului. Ferdinand ordonă continuarea festivităților, dar lucrurile nu mai merg pe făgașul lor, așa cum s-ar fi așteptat înainte…

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

Ciurezu Marian Bogdan
De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
RAT Craiova cumpara prin credit cinci autobuze second-hand

SC RAT Craiova SRL urmează să acceseze un credit bancar pentru a putea cumpăra cele cinci autobuze second-hand prevăzute în...

Închide