Sistemul de inregistrare video pentru statiile de ITP este de azi obligatoriu

0
113
Sistemul de inregistrare video pentru statiile de ITP este de azi obligatoriu
Sistemul de inregistrare video pentru statiile de ITP este de azi obligatoriu

Incepand cu 21 mai, toate statiile autorizate care nu vor avea montat si in functiune sistem de inregistrare video obligatoriu vor avea autorizatia tehnica suspendata de drept, conform prevederilor legale. RAR are posibilitatea tehnica informatica sa suspende in timp real autorizatia.

Inca de la inceputul lunii mai 2018, Registrul Auto Roman a verificat la nivel national in statiile ITP dotarea corespunzatoare/instalarea sistemului de supraveghere video si indeplinirea tuturor functionalitatilor impuse de lege.

Procesul de verificare a conformitatii instalarii sitemului in statille ITP va continua si dupa 20 mai, pana cand toate cerintele legale vor fi indeplinite similar si uniform de toate statiile de ITP autorizate la nivel national. (unghiurile de filmare trebuie sa acopere exact aria vizata in supraveghere)

Ulterior, in procesul de autorizare/reautorizare a statiilor de ITP, RAR va verifica din nou, in detaliu, dotarea si mentinerea in functiune a sistemului video impus cu asigurarea tuturor functionalitatilor iar acesta va fi declarat/pozitionat corespunzator pe fluxul de ITP (camere video, ecran de vizualizare, DVR) al fiecarei statii spre a putea fi verificat/comparat in activitatea de supraveghere/monitorizare ulterioara.

Este important de precizat ca intreaga activitate de ITP desfasurata de statiile autorizate, inclusiv monitorizarea prin intermediul sistemului video, trebuie sa se desfasoare cu respectarea de catre operatorii economici/persoanele autorizate detinatoare a acestor statii, a legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Citeste si :  Procurorul care a amendat abuziv doi politistii, dupa ce l-au prins fara ITP, trimis in judecata

Legislatie

Conditiile ce trebuie asigurate de statiile de ITP in vederea inregistrarii, prin intermediul unui sistem video, a activitatii efectuate pe linia de ITP, sunt prevazute la art. 10 alin. (91) din Anexa OMT nr. 1.319/2016, astfel:

„(91). SITP trebuie sa asigure, prin intermediul unui sistem video, inregistrarea activitatii efectuate pe linia de ITP, inregistrare care trebuie pastrata pe o perioada de 6 luni de la data efectuarii ITP. Aceste inregistrari vor fi puse la dispozitia RAR in scopul monitorizarii activitatii de ITP.

Sistemul de supraveghere video necesar trebuie sa contina minimum doua camere de supraveghere si un inregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care sa permita inregistrarea la rezolutii inalte HD (High Definition) avand caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile si particularitatile spatiului destinat activitatii de ITP; sistemul trebuie sa fie astfel proiectat, dotat si instalat incat sa asigure inregistrarea continua a activitatilor desfasurate pe linia de ITP. Sistemul de supraveghere video instalat in fiecare SITP trebuie sa asigure urmatoarele functionalitati:

a) sa permita vizualizarea tuturor inregistrarilor realizate pe un ecran corespunzator si accesibil inspectorului RAR;
b) sa permita inregistrarea si vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia si a placii/placilor cu numarul de inmatriculare, indiferent de conditiile de iluminare existente;
c) sa permita inregistrarea activitatii de pe linia de ITP pe durata maxima de functionare, respectiv de luni pana vineri intre orele 8,00 si 20,00 si sambata intre orele 8,00 si 14,00;
d) sa permita inregistrarea si vizualizarea corespunzatoare a indicatiilor afisajului/afisajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de franare instalate pe linia de ITP;
e) sa permita stocarea inregistrarilor realizate, vizualizarea lor selectiva pe toata durata stocarii si stergerea automata a inregistrarilor realizate dupa 6 luni de la data preluarii lor.
In cazul SITP care dispun de mai multe linii de ITP se accepta utilizarea unui singur sistem de supraveghere video, cu conditia ca acesta sa fie astfel proiectat, dotat si instalat incat sa asigure toate functionalitatile prevazute la lit. a) – e) pentru toate liniile de ITP utilizate, iar acestea sa fie amplasate alaturat, in aceeasi incinta.”

Citeste si :  Peste 1700 de vehicule verificate tehnic in trafic de la inceputul acestui an de inspectorii RAR prezentau pericol iminent de accident

Istoricul demersurilor RAR in aceasta speta si argumentele implementarii supravegherii video

Cerinta referitoare la necesitatea echiparii statiilor de ITP cu sistem video a fost introdusa odata cu modificarile si completarile aduse la OMTCT nr. 2.133/2005 prin prevederile OMT nr. 1.033/2014, ce a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 495 din data de 03.07.2014 si a fost detaliata in ceea ce priveste caracteristicile, conditiile tehnice, organizatorice si functionale minimale necesare realizarii acestor inregistrari video, cu ocazia modificarilor si completarilor aduse aceluiasi ordin, care au fost introduse prin OMT nr. 1.319/2016, ce a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 857 din data de 27.10.2016.

Citeste si :  Deputatii au votat noul regulament pentru ITP: masinile mai vechi de 12 ani vor face Inspectia anual

Aceasta prevedere a fost introdusa pe de o parte in vederea uniformizarii cerintelor de dotare a statiilor de inspectie tehnica cu cele privind atelierele de reparatii pentru care o cerinta de introducere a unui sistem video pentru vizualizarea activitatii a fost introdusa prin Legea nr. 51/2013, iar pe de alta parte pentru prevenirea posibilitatii de efectuare a unor inspectii tehnice periodice fara prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

De asemenea, este important de mentionat ca aceasta dotare suplimentara a fost introdusa ca urmare a constatarilor efectuate in activitatea de supraveghere a statiilor de inspectie tehnica periodica autorizate de catre RAR cu privire la anumite incercari si practici de eludare a procedurilor reglementate de efectuare a ITP si se inscrie pe linia masurilor periodice, etapizate si proportionale propuse in scopul cresterii nivelului de conformare si de disciplinare a activitatii desfasurata in cadrul statiilor de ITP.

Data aplicarii acestei prevederi a fost amanata pana la 20 mai 2018 luand in considerare atat aspecte de ordin tehnic si financiar dar si practic/administrativ pentru statiile autorizate de ITP cat si pentru RAR.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.