Sistemul judiciar, in impas – Procurorii din toata tara sunt convocati pentru a se pronunta pe tema ordonantei pe justitie

0
126

Sistemul judiciar, in impas - Procurorii din toata tara sunt convocati pentru a se pronunta pe tema ordonantei pe justitie 1Sectia pentru procurori a CSM a decis, in seidnta de ieri, convocarea adunarilor generale ale procurorilor din toata tara pentru formularea unui punct de vedere referitor la modificarile aduse legilor Justitiei prin ordonanta de urgenta.

Pana in prezent, mai multe structuri de parchete au avut reactii publice prin care si-au exprimat nemultumirea fata de prevederile ordonantei. Prin acestea sunt, DIICOT, DNA, Parchetul General si Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. De asemenea, mai multe asociatii de magistrati s-au exprimat impotriva prevederilor. Si UNJR, asociatia condusa de judecatorul Dana Garbovan, a cerut Guvernului retragerea OUG.
“Cred ca este clar pentru toata lumea ca politicul, prin mana ministrului justitiei, vrea sa preia in totalitate controlul asupra justitiei penale. Instrumentele cele mai importante sunt doua: Parchetul, pentru ca investigheaza dosarele cu politicieni si oameni de afaceri, respectiv organele care ancheteaza magistratii (Inspectia Judiciara si SIIJ nou creata). Cu alte cuvinte, cine poate numi dar mai ales revoca sefii parchetelor, respectiv sefii organelor de anchetare a magistratilor, tine in mana tot sistemul.

Prin modificarile aduse legilor justitiei si prin OUG adoptata ieri, toata aceasta putere este transferata ministrului justitiei. El este cel mai puternic om din sistemul de justitie desi el nu trebuie sa faca parte din sistemul de justitie, ci el este parte din sistemul de executie al statului.

In atare conditii, se impune o reactie a magistratilor care, in opinia mea, nu se mai pot limita doar la comunicate si ingrijorari exprimate in scris. Maine se convoaca toate adunarile generale ale parchetelor din Romania, la cererea sectiei de procurori a CSM.

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Ludovic Orban, mesaj la 30 de ani de la Mineriada: Magistratii trebuie sa gaseasca vinovatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.