Social democratii vor referendum pentru revizuirea Constitutiei

0
306
Social democratii vor referendum pentru revizuirea Constitutiei
Social democratii vor referendum pentru revizuirea Constitutiei

PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea referendumului național privind revizuirea Constitutiei. Cetățenii românii sunt chemați să își exprime voința, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire. De asemenea, PSD a cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii în Parlament, relatează News.ro.

Proiectul de lege a fost depus joi de senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean și are trei articole. La articolul 1 se precizează că cetățenii României chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constitutiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie. 

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune.

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constitutiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000.

Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7  din legea 3/2000.

La articolul 3 din propunerea legislativă se menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constitutiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglementată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum.

„Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constitutiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.

De asemenea, iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă.

În Constituție, la articolele 150 și 151, scrie că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.