
Actiunea pentru Renasterea Craiovei (ARC) propune solutii concrete pentru informarea craiovenilor in legatura cu centrala atomica si depozitul pentru deseuri radioactive situate langa granita cu Bulgaria.
„Ca urmare a ecourilor in randul populatiei dupa lansarea campaniei de constientizare si mitingul organizat de Platforma Civica anti-Kozlodui, consideram ca ingrijorarea evidenta a craiovenilor si doljenilor impune asumarea unor masuri clare de catre autoritati. Asigurarea unui climat de transparenta nu poate avea decat efecte benefice, luand locul intrebarilor fara raspuns, oferind un confort psihic populatiei potential afectate si construind o punte de incredere intre oameni si autoritati,” transmite av. Lucian Sauleanu, presedintele ARC.
Dreptul la informatie al cetatenilor este un drept constitutional si este intarit, in acest caz, de prevederile Conventiei Aarhus privind colectarea si diseminarea informatiei de mediu.
Cu regret am observat ca site-urile oficiale ale institutiilor locale nu detin informatii accesibile sau sectiuni dedicate subiectului Kozlodui, in ciuda importantei sale majore pentru regiunea Olteniei. Drept urmare, pentru a crea un mediu de comunicare deschisa cu autoritatile locale, ARC a transmis zilele trecute o serie de propuneri si de solicitari catre Agentia Locala pentru Protectia Mediului Dolj si catre Primaria Municipiului Craiova in scopul informarii reale si efective a cetatenilor, dupa cum urmeaza:
Asigurarea unei mentenante corespunzatoare a site-ului actual al Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj , in conditiile in care in repetate randuri, in ultimele doua luni, acesta nu a fost functional.
Explicarea rapoartelor privind radioactivitatea mediului pe intelesul cetatenilor, mentionarea limitelor si a nivelului de siguranta pentru masuratorile efectuate si publicarea acestora in locuri accesibile si vizibile pe site-ul institutiei.
Efectuarea unei deplasari pe teren la statiile de monitorizare a radioactivitatii alaturi de reprezentanti ai asociatiilor non-guvernamentale interesate pentru observarea directa a modului in care se efectueaza masuratorile si un dialog deschis cu specialistii APM Dolj in masura sa ofere informatii suplimentare pentru societatea civila preocupata de subiectul obiectivelor nucleare din apropierea granitei cu Bulgaria.
Organizarea unei conferinte de presa periodice de informare cu anuntarea prealabila a asociatiilor interesate, cu rezervarea unei sectiuni de 30 de minute pentru intrebari.
Crearea, pe pagina web a institutiilor, a unei sectiuni dedicate C.N.E. Kozlodui, care sa cuprinda informatii relevante si actualizate.
Toate propunerile si solicitarile mentionate au scopul de a continua campania de informare si constientizare demarata de ONG-urile locale cu privire la riscurile obiectivelor nucleare de la Kozlodui si de a facilita accesul la informatie al cetatenilor prin incurajarea unui dialog deschis si constructiv cu autoritatile craiovene.
Views: 0