Sorin Cîmpeanu : Va fi permisă prezenţa fizică în şcolile din localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare

0
189
Sorin Cîmpeanu lămurește cum vor merge copiii la școală, de miercuri, după expirarea stării de alertă
Sorin Cîmpeanu lămurește cum vor merge copiii la școală, de miercuri, după expirarea stării de alertă

Sorin Cîmpeanu a anunţat joi seară, că se pregăteşte o decizie a CNSU, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în localităţile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului.

„Este in curs de pregatire o hotarare CNSU prin care Ministerul Educatiei si Ministerul Sănătăţii sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun, în sensul in care este permisa prezenta fizica in scoli si gradiniţe in localitatile in care rata de infectare este sub trei la mie este permisa prezenta fizica fara a depinde de rata de vaccinare a personalului din invatamant. Apreciez evolutia importanta a ratei de vaccinare in randul personalului de invatamant. Avem 407.000 de elevi vaccinati.

Avem o serie de prevederi care vor completa ordinul comun. Completarile vizează modalitatea de testare. Dacă testul de salivă este pozitiv și se face test PCR și este negativ, elevul va aduce testul negativ și poate continua. Dacă este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile.
La decizia scolii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinți, sau în școală. Acolo unde există dorința la școală este nevoie și de acordul părinților, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, precizări privind testarea elevilor
„Este posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziție 2 teste pentru săptămâna care urmează.
Testele vor ajunge în școli la începutul săptămânii viitoare.

Testarea nu este obligatorie, dar îmi place să cred că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranța în școli. Nemafiind obligatoriu de făcut de către cadrele didactice, probabil va exista o repoziționare (a sindicatelor – n.r.).
Nu văd de ce un părinte nu ar vrea să își testeze copilul.

Pentru acele școli care vor decide că au disponibilitate la testare, fac apel la voluntariat la cei din mediul universitar medical pentru efectuarea unui instructaj minim.”, a mai precizat ministrul în cadrul conferinţei de presă de joi.

Sindicaliştii din educaţie amenţină că începând de luni, 22 noiembrie, vor picheta sediile Guvernului României și prefecturilor, dacă executivul nu va modifica instrucțiunile privind testarea în școli. Aceştia vor ca testele cu salivă să fie administrate de părinți elevilor, și nu la școală, de către profesori.

„În situația în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ ci, cu prioritate de către părinți/reprezentanții legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noștri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/ Guvernului României.

În plus, în condițiile în care nu se renunță la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucțiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învățare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, anunţă sindicaliştii, potrivit unui comunicat de presă.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri un nou termen la care testele de depistare a infecției cu Covid pe bază de salivă vor ajunge în școli – jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.