Spitalul Regional Craiova bate pasul pe loc Verde de la Comisia Europeana, rosu de la Guvern

0
665

Spitalul Regional Craiova bate pasul pe loc Verde de la Comisia Europeana, rosu de la Guvern 1Promisiunea spitalelelor regionale din programul de guvernare al PSD a ramas doar o vorba scrisa pe hartie. In aproape 2 ani si jumatate nu s-a avansat nicio etapa in realizarea lor, desi 150 de milioane de euro sunt pe masa Comisiei si asteapta doar sa fie cheltuiti. Proiectele privind spitalele regionale din Craiova, Iasi si Cluj nu reusesc sa fie finantate din fonduri europene pentru ca Ministerul Sanatatii nu-si face treaba, iar Guvernul Romaniei refuza sa schimbe procedurile de accesare a banilor. In aceste conditii, liberalii de la Cluj au decis sa acceseze direct finantarea pentru constructia spitalului regional.

Si europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu s-a adresat in scris Comisiei Europene si Ministerului Sanatatii si a livrat solutiile pentru accesarea directa a fondurilor pentru spitalul Regional Craiova. Realitatea din teren este, insa, cel mai sugestiv raspuns.
In anul 2015, Guvernul Ponta a inclus 3 dintre cele 8 spitale regionale promise in finantarea cu fonduri europene nerambursabile, iar beneficiarul agreat de Comisia Europeana era Ministerul Sanatatii din Romania. Au trecut patru ani de atunci, iar ministerul condus de PSD bate pasul pe loc.

Ministrul Pintea se ascunde in spatele procedurilor si ridica din umeri avand grija sa dea tot timpul vina pe altcineva. Ba chiar a declarat ca o amanare pana in anul 2024 ar fi benefica pentru ca Romania ar obtine unele avantaje in anii urmatori. Insa, pana cand ministrul Pintea se decide, cele 150 de milioane de euro raman la Bruxelles si politicienii liberali nu pot accepta asta. La Cluj, administratia liberala a judetului a inceput lupta cu Guvernul de la Bucuresti pentru a avea dreptul sa acceseze direct banii. La Craiova, cele trei milioane de romani care ar beneficia de un spital regional sunt dusi cu vorba de 10 ani, in ciuda demersurilor insistente ale europarlamentarului doljean Marian Jean Marinescu. La Iasi, spitalul regional a picat la mijloc intre ambitiile politice ale celor doi lideri locali PSD care insa sunt parte a gasti diferite din partid, in ciuda eforturilor repetate ale liderilor PNL Iasi.
Clujul este pregatit sa inceapa lucrarile

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Alin Tise, s-a adresat direct Comisiei Europene: ”Va rugam sa agreati si propuneti modificarea Programului Operational in sensul inlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitatile administrativ-teritoriale pe raza carora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. Initiativa va permite Consiliului Judetean Cluj sa demareze realizarea proiectului Spitalului Regional care este prioritar pentru noi”. Cu alte cuvinte, Consiliul Judetean Cluj cere Comisiei Europene sa scoata Ministerul Sanatatii din circuitul finantarii spitalului regional Cluj.
Raspunsul Comisiei Europene a fost simplu: ”Programul Operational poate fi modificat la cererea autoritatilor nationale. Nu este de competenta Comisiei sa decida asupra beneficiarilor individuali. Acest aspect intra in responsabilitatea Guvernului Romaniei”. Ca atare, guvernul trebuie sa notifice Comisia Europeana ca este de acord sa lase regiunile sa acceseze direct fondurile pentru spitalele regionale. Pana acum, acordul guvernului nu a venit.

La Cluj, insa, administratia liberala nu renunta si a pregatit deja terenul pentru constructia spitalului. ”Noi nu putem sa stam cu mainile in san. Am gestionat pana acum proiecte cu fonduri europene de 200 de milioane de euro. Avem terenul pregatit pentru spitalul regional. Am facut deja toate demolarile necesare pe terenul pe care Consiliul Judetean Cluj l-a predat pentru acest proiect. Doar nu era sa stam sa stam la infinit la mana guvernului”, a spus Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Craiova e dusa cu vorba de ani si ani
La Craiova se vorbeste de mai bine de 10 ani despre Spitalul Regional care ar urma sa ii deserveasca pe cei 3 milioane de locuitori din sud-vestul Romaniei. Pentru autoritatile locale si judetene de la PSD, spitalul regional Craiova este insa doar subiect de campanie electorala.
Candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Marian Jean Marinescu, a facut nenumarate demersuri la Comisia Europeana si la Ministerul Sanatatii pentru a misca proiectul spitalului Regional Craiova. “Lucrurile sunt foarte usor de rezolvat. Dar nu exista dorinta la nivelul puterii PSD”, spune Marinescu.

El le-a scris deja Sorinei Pintea si Rovanei Plumb si le-a cerut sa faca trei lucruri extrem de simple care stau exclusiv in puterea lor: sa modifice programul operational sectorial astfel incat beneficiar sa fie consiliul judetean si nu Ministerul Sanatatii, sa mareasca suma finantata de Comisia Europeana de la 50 la suta la 85 la suta din costurile spitalului si sa redistribuie spre aceasta linie de finantare banii de pe alte axe neutilizati.

El declara ca este foarte clar pentru toata lumea ca anul acest nu se va pune nicio caramida la baza spitalului regional din Craiova. “Mie chiar imi pasa de spitalul asta si ma doare ca se bate pasul pe loc. Haideti sa vedem seria minciunilor aplicate in subiectul spitalului asta de care toata regiunea are nevoie. In decembrie, Ministerul Sanatatii a mintit ca studiul de fezabilitate este gata. Comisia Europeana a spus ca nu. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, ne tot spune ca se face. Cum sa se faca daca in bugetul judetului si al Guvernului nu sunt alocate co-finantarile nationale pentru proiectul spitalului? Este o alta minciuna. PSD ne amageste pe toti de ani si ani. De ce Doljul nu se ridica si nu isi uneste vocea cu Clujul sa ia banii direct de la Comisia Europeana? Pentru ca nu vor sa ridice vocea la propriul Guvern, le e frica ca reteaua de relatii se va distruge. Iar in timpul asta, Oltenia nu are un spital de pediatrie si are doar o suta de paturi pentru intreaga regiune la oncologie. Este crima ce se intampla aici”, spune Marinescu.

Spitalul Regional Iasi – victima gruparilor din PSD
La Iasi, proiectul viitorului spital regional a cazut victima razboiului politic dintre presedintele Consiliului Judetean Iasi, pesedistul Maricel Popa, si primarul Mihai Chirica. Deputatul PNL de Iasi, Marius Bodea spune transant: ”Unde exista un pesedist la putere, nu exista implicare in niciun proiect, in nimic. La Iasi, avem 2 pesedisti care fac parte din 2 grupari rivale din PSD. Se acuza permanent unul pe altul, isi platesc polite si isi urmeaza interese proprii. Proiectul spitalului regional a fost ingropat in acest conflict – a fost schimbat amplasamentul spitalului in functie de interese imobiliare oculte, iar asta s-ar putea sa ne coste proiectul”.

Deputatul Bodea spune ca PNL a facut in mod repetat apeluri publice ca acest proiect sa se miste. ”Cei doi trebuie sa lase la o parte conflictele politice si sa urmareasca interesele cetatenilor. Ei uita ca spitalul regional Iasi urmeaza sa deserveasca 3,5 milioane de romani. Daca vocile de la Iasi s-ar fi unit cu cele de la Cluj si Craiova, in acest moment eram mult mai avansati in acest proiect”, a adaugat deputatul Bodea.

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.