Cine n-ar vrea sa fie mai destept, mai vesel si mai relaxat? Iar pentru a obtine toate aceste lucruri dintr-un singur foc e de ajuns sa faci exercitii. Sportul este solutia prin care elimini stresul si nefericirea din viata ta!
Cum poti sa te convingi sa faci mai mult sport? Uita de vinovatie si discursuri motivationale. Poate stiinta este raspunsul. Cel puțin asta e o concluzie ce s-ar putea trage dintr-un discurs sustinut de John Ratey, un psiholog care preda la Harvard si care a participat la MIT Media Lab’s Wellbeing Seminar Series anul trecut.
Discursul lui super-detaliat, de o ora, care dovedeste cum sportul afecteaza in mod pozitiv creierul ii va face chiar si pe cei mai lenesi dintre noi sa-si doreasca sa mearga la jogging.
“Trebuie sa ne miscam”, spune Ratey. “Cu doar 10.000 de ani in urma eram vanatori si mergeam de la 10 la 14 mile pe zi.” Asta e linia de jos pentru exercitiile fizice, dar stiinta incepe sa arate ca sportul este la fel de necesar si pentru sanatatea noastra mintala. Ratey vine cu o multime de studii care arata lucrurile uimitoare pe care le fac exercitiile pentru starea noastra de spirit si pentru functia noastra cognitiva.
Cum te face sportul mai inteligent
Tot mai multe scoli renunta la orele de sport in favoarea celor dedicate studiului, dar aceasta idee este una gresita. De ce? Nu doar din cauza faptului ca majoritatea copiilor care stau jos vor fi mai nesanatosi. “Cu cat esti mai in forma, cu atat esti un elev mai bun”, sustine John Ratey.
Exista tone de studii care sustina aceasta idee, inclusiv o cercetare ampla facuta pe 2,6 milioane de copii din Texas. Acest studiu a constatat o corelatie puternica intre sport si notele pe care le luau elevii. Iar acest rezultat nu este influentat de factorii demografici, precum rasa, sex, sau veniturile parintilor.
Dar cea mai interesanta cercetare dupa Ratey, este un studiu suedez care a analizat 1,2 milioane de baieti. Nivelul lor sportiv si IQ-ul le-a fost evaluat la 15 ani, si apoi testat din nou atunci cand au inceput serviciul militar obligatoriu la 18 ani. Rezultatele: in momentul in care au inceput sa faca mai mult sport si IQ-ul lor a crescut. Iar acest lucru a fost valabil chiar si-n cazul gemenilor identici. In cazul in care unul a facut sport si celalalt nu, cel care a facut miscare a demonstrat ca a dobandit un beneficiu cognitiv. Iar acest lucru s-a datorat in mod clar sportului.
Sportul ne face mai fericiti
Conform unui studiu din Duke, sportul functioneaza la fel de bine la tratarea depresiei ca un comun antidepresiv Zoloft. “Sportul face acelasi lucru pe care multe dintre medicamentele noastre le fac. O sesiune de sport este ca si cum ai lua un pic de Prozac si un pic de Ritalin”, explica Ratey, menționand ca, la fel ca-n cazul medicamentelor, sportul creste cantitatea de neurotransmitatori din creierul nostru.
Si suntem mai putin stresati
Fericirea nu e singurul mod prin care sportul ne “afecteaza” fizic creierele, exercitiile au un impact profund asupra sanatatii noastre mentale. Ele accelereaza de asemenea, procesul incredibil de neurogeneza, ajutand la cresterea de noi celule ale creierului. Aceste celule noi au tendinta de a amortiza raspunsul nostru la stres. Asa ca ar trebui sa faci mai mult sport – nu doar pentru corpul tau, dar si pentru creier.
Views: 0